ABD mahkemesi: "Şifreleri vereceksin!"

Kanunlar, elinizdeki şifreli veriler için size zorla "şifreni gir" diyebilir mi? İşte cevabı...

"Şifreleri vereceksin!"

Amerika'nın Wisconsin eyaletinde devam etmekte olan mahkemede hakim, savcılığın içlerinde çocuk pornosu bulunduğunu iddia ettiği sanığa ait sabit sürücülerin şifrelerinin verilmesine hükmetti. Sanık mahkemeye ya sürücülerin şifrelerini ya da içerdikleri verilerin şifrelenmemiş hallerini vermek zorunda.

Aynı mahkemede daha önce sanıktan bu tür bir talepte bulunmanın, ABD anayasasının, vatandaşların kendi aleyhlerine tanıklık etmesini engelleyen beşinci maddesine aykırı bir durum oluşturduğuna karar verilmişti. Ancak savcılığın sunduğu yeni deliller ışığında kararını değiştiren hakim, sanığın söz konusu sürücülerin şifrelerini devlet yetkililerinin görmeyeceği bir şekilde girmesine ya da şifrelenmemiş verileri teslim etmesine karar verdi.

Bazı hukukçular, sanıktan bu şekilde suçluluğunu kanıtlayacak verileri vermesini talep etmenin, zorla itiraf almak anlamına geleceğini, bu yönüyle de anayasaya aykırı olduğunu iddia ediyor. Hakim bu yöndeki talepleri daha önce benzer sebepler ileri sürerek reddetmişti.

Okuyucu Yorumları