ABD TikTok kullanmayı yasaklarken, ABD Başkanı Biden'ın neden TikTok hesabı var?

ABD'de kamu görevililerinin telefonlarına TikTok uygulaması kurması yasak olduğu halde, ABD Başkanı Joe Biden'ın TikTok hesabının olduğunu biliyor muydunuz? Peki Başkan Biden TikTok'ta dans videoları yayınlayıp sağa sola like mı atıyor?

ABD TikTok kullanmayı yasaklarken, ABD Başkanı Biden'ın neden TikTok hesabı var?

TikTok'un, ana şirketi ByteDance'in Çin merkezli olması nedeniyle, ABD'de düşman ilan edildiğini mutlaka biliyorsunuzdur. Öyle ki, eksi ABD Başkanı Donald Trump, TikTok'un ABD'de çalışabilmesi için tüm ABD operasyonlarının ABD'li bir şirket tarafından satın alınmasını bile şart koşmuştu.

Aslında Trump, önce Çin'deki ByteDance yöneticilerini tutuklamakla tehdit etmiş, ardından Microsoft, Apple ve başka teknoloji şirketlerinin sahiplerinden TikTok'u komple satın almalarını istemişti ama bu kez araya Çin devleti girip aba altından sopa gösterince, ByteDance yöneticileri yapılan bol sıfırlı milyar dolarlık tekliflerin tümünü geri çevirmişti. Bütün bu kavga, gençlerin dans videoları çekip yayınladığı TikTok için mi kopmuştu diye şaşırmayın. Bu uygulamalar sayesinde milyarlarca insanı kontrol edip onlara ürün satmak, oylarının rengini değiştirmek ve hatta başka ülkelerde darbe ortamı yaratmak mümkün olabiliyor. Devletler de bu avantajın kendi ellerinden çıkıp rakip devletlere geçmesini istemiyorlar.

Pazar akşamı, Super Bowl LVIII'den hemen önce, Joe Biden ABD Başkanı olarak yeniden seçilmesi için yürütülen resmi kampanya için kendi TikTok hesabını açtı. Hesaptaki ilk videoda Başkan Biden maç başlamadan önce maçla ilgili düşüncelerini paylaştı ve bu video, haber yayına hazırlanırken 4.2 milyon kez görüntülenmişti.

Basın mensupları, Biden'ın seçim kampanyası yöneticilerine, düşman gibi görülen bir mecrada neden resmi bir hesap açtıklarını sordular ve danışmanları da daha fazla seçmene ulaşmak için TikTok'u tercih ettiklerini açıkladı. Pew Research'ün 2023 yılı sonunda yaptığı araştırmaya göre, ABD'de 18-29 yaş arasındaki insanların üçte biri dünyadaki haberleri, gelişmeleri düzenli olarak TikTok'tan takip edip haber aldıklarını beyan etmişti.

Yine de, ABD'de resmi devlet kurumları TikTok'u hiç sevmiyorlar ve ülkeden çıkması için her yolu deniyorlar. Mart 2023'te Amerika Birleşik Devletleri Yabancı Yatırım Komitesi (CFIUS), TikTok'un yabancı şirketlere getirilen yasakları delmek için ABD'deki ortak şirketini paravan gibi kullandığını vurgulamıştı. Tüm bunların gölgesinde, bir ABD başkanının platformda var olmasının neden şaşkınlıkla karşılandığını rahatlıkla anlamak mümkün.