ABD'li teknoloji devi IBM, çalışanlarının "ücretini çalmakla" suçlanıyor

IBM'e yönelik suçlamalar şirketin yöneticilerinin başını ağrıtabilir. IBM'e açılan davada, yönetici asistanlarının yöneticilerin yoğun programlarının peşinde, zaman sınırı olmadan çalıştıklarını ama "ücret hırsızlığı" ile karşı karşıya kaldıklarını iddia ediyor.

Teknoloji devi, çalışanlarının "ücretini çalmakla" suçlanıyor

ABD'nin ünlü teknoloji devi IBM, şirket içinde çalışanlara mobbing yapmakla suçlanıyor. Bu konuda açılan davadaki iddialar ise çok çarpıcı.

IBM'e karşı açılan davada, IBM yöneticilerinin asistanlarını zaman sınırı olmadan çalıştırdıkları ama buna rağmen fazla mesai ücreti ödemedikleri vurgulanıyor. Bu yoğun tempodan şikayet eden asistanlar yasal çalışma sürelerini hatırlattıklarında ise yöneticilerin onları daha ağır şekilde çalışmaya zorladıkları, yemek molalarını engelledikleri, gece geç saatlere kadar çalıştırdıkları ve fazla mesai isteklerini reddettikleri iddia ediliyor.

Açık şekilde mobbing kokuları yayan dava aynı zamanda ABD'deki iş hayatını düzenleyen yasaların da açıkça ihlali anlamına geldiği için, konu sadece çalışanlara tazminat ödemekle sınırlı kalmayabilir.

ABD'deki şirketlere açılan benzer davalarda, 2017 - 2020 arasındaki üç yıllık dönemde, mahkemeye yansıyan olaylarda şirketlerin çalışanlara ödemediği ücretlerin 3 milyar dolardan fazla olduğu anlaşıldı. 2020'de Avustralya'da açılan bir davada bir teknoloji şirketi gece gündüz çalıştırdığı IT departmanındaki çalışanlarına toplam 9 milyon dolarlık tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

ABD'de, personeli fazla çalıştırıp mesai ücreti ödememek "ücret hırsızlığı" olarak nitelendiriliyor. Bu konuda araştırma yapan üniversiteler, ücret hırsızlığının ABD'de çok yaygın olduğunu ve patronları caydıracak cezalar olmadığını tespit ediyorlar. Çalışanlar ise elbette işlerini ve gelirlerini kaybetmemek için bu hırsızlığa ve mobbinge karşı ses çıkarmadan kabullenmek zorunda kalıyorlar.

"Konuyu uzatırsanız sizin için iyi olmaz!"

IBM'e açılan davada mağdur olduğunu iddia eden çalışanlar, şirketin Armonk, New York'taki Küresel Yönetim departmanındaki yönetici asistanları. Dava dosyasındaki iddialara göre, IBM'in tepe yöneticileri Armonk'taki şikayetleri incelemek için yönetici asistanlarıyla görüştüler ancak "onları işten atmakla" tehdit ederek konuyu kapatmaya çalıştılar. Dahası, asistanların "az çalıştığını" ispat etmek için bilgisayarlarına yazılımlar yüklediler ve yaka kartları, kamera kayıtları gibi delilleri topladılar ancak aradıkları sonuçlara ulaşamadılar. Yani, IBM küresel yöneticilerinin, fazla fazla çalışan bu asistanlara fazla mesai ücreti ödememek için her yöntemi denediği iddia ediliyor. Bunun üzerine de mağdur çalışanlar konuyu mahkemeye taşıyarak haklarını arama yoluna gittiler.

Davada mahkeme çalışanları haklı bulursa, IBM yaklaşık 600 yönetici asistanına yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalacak. Bu da birkaç yıllık fazla mesai ücreti, birikmiş gecikme zamları ve muhtemelen mobbing gördükleri gerekçesiyle alacakları yüklü bir tazminat olacak.