ABD'liler de keşfetti: DNS filreleme teklifi!

Korsanla mücadele için ABD'de ortaya atılan teklif, aslında Türk kullanıcılar için hiç yabancı değil

Korsana "tanıdık" çözüm!

Korsan film siteleriyle başa çıkamayan ABD Filmciler Birliği MPAA, bu sitelerin internet servis sağlayıcıları tarafından DNS filtrelemesi ile engellenmesini istiyor. Bu bir anlamda, ülkemizde Türk Telekom'un mahkeme kararı ile ya da "tedbir amacıyla" çeşitli siteleri engellemesiyle aynı yöntem. ABD'li kullanıcılar ise bu yönteme henüz yabancı.

Bu aksiyonun alınabilmesi için ciddi bir hukuki süreç gerekiyor ancak ABD'de böyle bir engellemenin mümkün olabilmesi için kongreden ilgili yasaların geçmesine ihtiyaç var.

MPAA ise, halihazırda yürürlükte olan Digital Millennium Copyright Act yasasının onlara bu hakkı verdiğini iddia ediyor ve ISS'lerin, ilgili alan isimlerine erişimi engellemesini istiyor. ISS'ler ise bu eylemin kullanıcıların güvenini sarsacağını ve önemli hukuki sorunlar yaratacağını dile getirerek MPAA'ya direniyor.

Yine de DNS filtrelemesi sorunları çözmüyor zira internet servis sağlayıcılarının korsan siteleri DNS ile bloklamasına rağmen kullanıcılar üçüncü parti DNS sunucuları kullanarak korsan sitelere yine ulaşabiliyorlar. Tabi eğer onlar bu işte, Türk internet kullanıcıları kadar yetenekliyse...

Okuyucu Yorumları