Açık kaynağı ve emeği sömürenler!

Açık kaynak kodlu yazılımlar özgürce paylaşılırken, bu işin sırtından kimler para kazanıyor?

Açık kaynağı sömürenler!

OpenLogic tarafından yapılan bir ankette bir çok yazılım şirketinin ürünlerinde açık kaynak yazılım kullandığı belirlendi.

Söz konusu ankete göre şirketlerin %65'inden fazlası bunun farkında değil. Şirketlerin sadece %22'si ürünlerinde kullanılan yazılımlardaki kodların gerçekten çalışanları tarafından yazıldığını kontrol eden araçlar kullanıyor. Ancak kontrol edilmeyen projelerde, açık kaynak kodlar izinsizce projenin bir parçası olarak kullanılıyor.

Ankete katılan şirketlerin %68'i açık kaynak yazılımlarla ilgili lisans gereksinimlerinden genel olarak haberdar olduklarını, %24'ü biraz haberdar olduğunu, kalan %8 ise bu gereksinimleri bilmediğini veya böyle gereksinimlerin varolduğunu bilmediklerini belirtti.

Açık kaynak yazılım ile ilgili lisans gereksinimlerinin ihlal edilmesi demek, bu kodları yazılım topluluklarının gelişimi için yazan yazılımcıların harcadıkları zaman ve enerji üzerinden bencilce para kazanılması demek. Ancak bu konunun düzeltilmesiyle ilgili ciddi çalışmalar ufukta gözükmüyor.

Okuyucu Yorumları