Afrikalı çocuklar tableti hack'lediler!

Ellerine birer tablet teslim edilen, okuma yazma bile bilmeyen çocukların hack marifeti!

Çocuk deyip geçmeyin!

Afrikalı çocuklar, kendilerine teslim edilen tabletleri kimseden yardım almadan içini dışını öğrenmekle kalmadılar, Android'i hack'lemeyi bile öğrendiler.

İki Etiyopya kasabasında güneş enerjili şarj aletiyle birer Motorola Xoom dağıtan One Laptop per Child (OLPC), öncelikle yetişkin nüfusa onları nasıl şarj edeceğini öğretti. Çocuklara ise eğitim programları yüklü tabletler verildi. Tabletlerde çocukların yeni teknolojiyi nasıl kullandığını kaydeden birer bellek kartı bulunuyordu.

OLPC kurucusu Nicholas Negroponte, çocukların kutuyla oynayacağını sandığını ancak 5 dakika içinde sadece kutuyu açmakla kalmayıp cihazı çalıştırdıklarını söylüyor. 5 gün içinde her çocuk ortalama 47 uygulama kullanmaya başlarken, iki hafta içinde alfabe şarkıları söylemeye başlamışlar. Çocuklar beş ay sonra ise işi iyice ilerletip Android'i hack'lemişler.

OLPC'yi en çok şaşırtan ise çocukların tabletin işletim sistemini başarıyla değiştirmeleri olmuş. Çocuklar tabletin masaüstünü tamamen kişiselleştirmiş, bunun yanında tablette uygulama yüklemeyi engelleyen kilidi kaldırmayı başarmışlar. Dahası çocuklar, bir OLPC çalışanı tarafından devre dışı bırakılan kamerayı da tekrar çalıştırabilmişler.

Bilgisayar yoluyla okumayı öğrenmek çok yeni bir şey değil. Profesör Sugata Mitra'nın Hindistan gecekondu araştırmalarında yaptığı bir araştırma, okuma yazma bilmemenin bilgisayar kullanmanın önüne geçmediğni ortaya çıkarmıştı.

Okuyucu Yorumları