Age of Empires 2 Definitive Edition İncelemesi

Tarihteki en büyük strateji oyunlarından biri ilk kez konsollara geliyor. Kendinizi Age of Empires II'ye daha önce hiç olmadığı gibi kaptırmaya hazır mısınız!

Geleneksel olarak, PC oyunları dendiğinde akla macera ya da strateji oyunları gibi türlerin gelmesi alışılmadık bir durum değil. Bunların içinde tarihin en iyi bilinen serilerinden biri, şu anda 25. yılını kutlayan Age of Empires da var ve artık Age of Empires II’yi Definitive Edition olarak yeni nesil konsolların rahatlığında oynanabilmesi de mümkün olacak. Definitive Edition aslında 2019'da PC'ye gelmişti şimdi ise Xbox One ve Xbox Series X|S neslinde de tadını çıkarabilmemiz mümkün olacak. Ve elbette, tüm Microsoft oyunları gibi Game Pass'e dahil oldu. Yani denememek için hiçbir bahane bulunmuyor!

Mekaniklerini ise artık bilmeyen yoktur diye tahmin ediyoruz: gerçek zamanlı olarak, bir uygarlık seçip onu en temel çağından, mümkün olan tüm teknolojinin araştırıldığı imparatorluk sonrası çağ olarak adlandırılan döneme kadar ilerletmeye çalışıyoruz. Seçtiğimiz modlara bağlı olarak, görevimiz sadece bir savaşta hayatta kalmak, bir anıtı ayakta tutmak ya da imparatorluğumuzu başkalarına kabul ettirmek olabiliyor.

Tamamen kontrolcü ile oynamak mümkün mü?
Hiç şüphe yok ki bu kadar derin bir RTS (gerçek zamanlı strateji), türüne alışkın olmayan oyuncular için zorlayıcı olabilir. Odun gibi temel kaynakları bulmaktan binalar inşa etmeye, askerler eğitmeye, saldırımızı hazırlamaya veya şiddetli savaşlara girmeye kadar tamamlanması gereken tonlarca görev var. Orijinal oyunda özellikle günümüzün kolay oyun mekaniklerine alışmış olan yeni nesil oyuncular belki tamamen kaybolmuş hissedebilirdi ancak Age of Empires II'nin konsol sürümü, bize yapılacak her şeyi ve her komuta nasıl ulaşabileceğimizi adım adım öğreten kapsamlı ve kullanışlı bir öğretici de içeriyor.

Doğal olarak, çoğu kullanıcı oyunu gamepad ile oynayacağı için World's Edge ekibi, oyunu oynamak için kontrol cihazınızdaki düğmelerin mümkün olan en rahat şekilde düzenlemiş. İşlevleri dağıtmak için iyi bir iş çıkarmışlar, ancak belli de kontrol cihazı, klavye ve farenin çok yönlülüğüne kıyasla düğmeler açısından biraz eksik kalıyor ve bu da bazen deneyimin ideal olandan biraz daha "karmaşık" görünmesine neden olabiliyor. Tabii ki isterseniz konsolunuza bir klavye ve fare bağlayarak da oyunun keyfini çıkarabilirsiniz. Kontrolcü ile oynayanların işini hafifletmek için, oyuna kaynakları otomatik olarak alma seçeneği de eklenmiş, böylece köylüler, onlara herhangi bir şey yapmalarını emretmemize gerek kalmadan en temel görevleri yerine getirebiliyorlar.

Bu seçeneği, yalnızca belirli görevleri yerine getirecek şekilde ayarlayabilir ya da her şeyi elle yapabilmemiz için tamamen iptal edebilirsiniz. Her halükarda, kazanmamıza yardımcı olacak "sihirli" bir seçenek değil, en fazla her şeyi öğrenirken en rutin şeyleri unutmamızı sağlayabilir. Çünkü eninde sonunda tüm strateji ve temel komutlar hala size bağlı olacak. Daha çok oyuna rahat bir giriş yapmaya yönelik olan tüm bu yönler dersleri, temel kavramlar ve ileri teknikler olarak sınıflandıran oynamayı öğren modunda, bizi elimizden tutan mini görevlere yoğunlaşıyor.

Artık başlamaya hazırsanız seçeneğiniz bol?
Kendinize tamamen güveniniz geldiğinde artık iki ana tek oyunculu moda geçebilirsiniz: Seferler (medeniyet, çevre, yaş grubu ve 9 oyun modunu seçebileceğimiz 8 takıma kadar "kısa" maçlar) ya da tarihi savaşlara ya da Sun Tzu'nun Savaş Sanatı'na dayanan belirli, daha karmaşık mücadeleler içeren Görevler.

Görevleri, oyundan en iyi şekilde yararlanabileceğimiz mod olarak da nitelendirilebiliriz ve kronolojik olarak veya alanlara göre sınıflandırılmış düzinelerce farklı mücadeleyi içinde barındırıyor. Tabii ki çevrimiçi işbirlikçi kampanyaların tadını çıkarmak ve diğer insanlara meydan okuyabilmeniz de mümkün. Bir yapay zeka ile karşı karşıyaysanız, klasik yapılandırmasını veya son oyun kurallarına daha fazla uyarlanmış ve kısacası başa çıkması daha zor olan HD AI'yı (oyunun 2013'te PC için yayınlanan revizyonuna dayanıyor) seçebilirsiniz.

Age of Empires II Definitive Edition zor mu?
Oyun ilk başta zor değil, ancak belirli görevlerde metodik olmanız gerektiğini anlamak biraz zaman alabilir. Aslında seçilen mücadeleye oldukça bağlı olarak değişiyor. Başlangıçta çiftlikler veya tomruk kampları inşa etmek, tüm bunlar için kaynak aramak konusuna eğilmelisiniz. En önemli şey kontrolsüzce hareket etmemek. Yeterli bina kaynağımızın yanı sıra köylülerimizi ve birliklerimizi beslemek için yeterli yiyeceğe sahip olduğumuzdan emin olmalıyız. "Savaş sisi" (sadece hemen yanımızda olanı görürüz ve orada ne olduğunu kalıcı olarak görmek için yeni alanları fethetmemiz gerekir) temelli keşif de biraz pratik gerektiriyor.

Elbette Xbox'ta gördüğümüz türünün ilk örneği değil. Daha önce heyecanla oynadığımız Halo Wars gibi klasikler de var. Ancak bu farklı olarak mümkün olan tüm yardım ve açıklamaları eklemiş olsalar da muhtemelen bizden daha titiz olmayı gerektiren bir oyun. Temposuna alıştığınızda, sıfırdan güçlü medeniyetler yaratmanın ne kadar heyecan verici olduğu konusunda eminim bizimle hem fikir olacaksınız. Bu anlamda, başlangıçtan itibaren hiçbir eğitimi atlamamanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde daha gelişmiş çatışmaların çoğunda hezimete uğramanız içten bile olmayacaktır. Her şeye alışmak için William Wallace'ın seferiyle başlamak ve oradan ilerlemek en iyisi.

Bu oyuna çok fazla zaman ayırmaya hazır mısınız?
Genelde oyunlar için bir tamamlanma süresi önceden belirlidir. Age of Empires 2 DE’yi sınırlandırmak ise neredeyse imkânsız. Geliştiriciler, oyunun tüm mücadeleleri ve kampanyaları arasında yaklaşık 200 saat sunduğunu belirtiyor, ancak dediğimiz gibi, bu genellikle her bir mücadele için belirlediğimiz hıza bağlı değişiyor. Ayrıca bu sürümde aralarından seçim yapabileceğimiz 42 medeniyet var (her biri oyun alanında farklı inşaat süreleri gibi belirli bir avantaja sahip), buna çok oyunculu ve çatışmaların bize küresel fetih için sonsuz saatler sunabileceğini de eklemeliyiz. Mod seçeneği bile var. Bu nedenle sıkılmadığınız sürece bu oyunun bitmesi pek mümkün görünmüyor.

İyi bir strateji oyunu, özellikle de her savaş stratejisinin ya da bina rutininin tüm inceliklerini öğrendiğinizde sizi takıntı noktasına sürükleyen bir deneyim sunabilir. Buna ek olarak AoE 2 aynı zamanda türün tüm zamanlardaki en iyi temsilcilerinden biri. Ancak incelemenin başında da belirttiğim gibi kedi simülasyonu ve benzerleri gibi zorlamadan oynanacak oyunlara alışık olanlara hitap edecek bir oyun tarzı değil. Bana sorarsanız her durumda, korkunuzu yenmeye ve denemeye değer.

Tamamen elden geçirilmiş bir deneyim
Teknik düzeyde, oyunun keyfini 4K ya da bizim gibi Xbox Series S’de deneyimlediyseniz 1440p ve tamamen Türkçe olarak çıkarmanız mümkün. Kuşkusuz, her ne kadar elden geçirilmiş ve yeni bir çözünürlüğe sahip olsalar da, özellikle Age of Empires IV'ün PC'de neler yaptığını gördükten sonra grafikler açısından bazı izleyicilere biraz basit görünebilir. Ama hiç şüphe yok ki, gayretle inşaat yapan küçük çiftçilerden etrafımızda dolaşan vahşi hayvanlara kadar oyun alanında "hayatı görmemizi" sağlıyorlar. Çok muhteşem değil ama sahne çok iyi kurulmuş.

Arayüz konsol oyunu için makul bir şekilde yeniden uyarlanmış ve hem simgeler hem de metin yazı tipleri çok net. Ancak bazı menülerin bize söylemek istedikleri metnin tamamının sığmadığı düğmeler içerdiğini de söylemem gerek. Ayrıca bana İngilizce’nin saldırdığını söyleyen bazı küçük çeviri hatalarına da rastladım J Temel bilgilere alıştıktan sonra, bize daha fazla seçenek gösteren gelişmiş bir arayüzü etkinleştirebilir ve erişilebilirlik açısından, herhangi bir görsel sorunumuz olması durumunda arayüzün boyutunu %75'e kadar küçültebilir veya renkleri değiştirebilirsiniz.

Sonuç
Kısaca özetlemek gerekirse, tarihe geçmiş bir gerçek zamanlı strateji (RTS) oyununun özünü korurken oyunu güncel döneme ve elbette yeni nesil konsol profiline hazırlamak için çok sayıda seçenek eklenmiş. Belki herkes için olmayabilir, ancak strateji türüyle ilgileniyorsanız, Age of Empires II Definitive Edition yeni takıntınız olmaya aday. Tamamen Türkçe olduğunu ve Xbox Game Pass’de ücretsiz olduğunu da tekrar ekleyelim.

85

Yayıncı Xbox Game Studios
Geliştirici Forgotten Empires LLC
Platform Xbox Series S/X, Xbox One, PC
Tür Gerçek zamanlı strateji
Web www.ageofempires.com/games/aoeiide/