Akıllı saatiniz, size ihanet edebilir!

Kolunuzdaki akıllı saatinizi çok seviyor olabilirsiniz. Ama unutmayın; onlar da bir gün size ihanet edebilir!

Akıllı saatiniz, size ihanet edebilir!

Akıllı saatleriniz veya fitness takipçileriniz, şifrelerinizi ve PIN numaralarınızı hacker'lara ulaştırarak size ihanet edebilirler. ABD'deki Binghamton Üniversitesi ve Stevens Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, giyilebilir teknoloji ürünlerindeki algılayıcılardan verileri alarak, bir algoritma ile kurbanların girdikleri şifreleri öğrenmeyi başardı.

Sensörlerden alınan veriler, bilek hareketlerinizi incelemek için kullanılabilmekte ve bu veriler, şifreyi nereye girdiğinizi önemsememekte. Başka bir deyiş ile, ATM'de para çekerken girdiğiniz şifreden, bilgisayarınızdan Facebook'a bağlanırken veya bilgisayarınızı açarken kullandığınız şifrelere kadar girdiğiniz her şifre, bilek hareketlerinizden çözülebilmekte.

Araştırmacılar, şifreleri ilk denemelerinde yüzde 80 doğruluk oranı ile bulmayı başardı. Üç deneme içerisinde doğru şifreyi bulma oranı yüzde 90'ın üzerindeydi.

Binghamton Universitesi bilgisayar bilimi doçenti Yan Wang, "yaklaşımın oldukça karmaşık olmasına rağmen tehlikenin gerçek olduğunu" söylemekte. Wang'in söylediğine göre başarılabilir iki çeşit saldırı senaryosu bulunuyor.

Saldırıların biri, giyilebilir cihaza yüklenen bir kötü amaçlı yazılımı içermekte ve bu yazılım sayesinde bir PIN veya şifrenin çözülmesi için gerekli veriler saldırgana gönderilmekte. Diğer bir saldırı türü ise, yakın bir noktaya yerleştirilen bir kablosuz algılayıcı sayesinde, bileğinizdeki cihaz ile akıllı telefonunuz arasında Bluetooth aracılığı ile taşınan veriler çalınmakta.

Proje üzerindeki araştırmacıların bu sorunu çözmek için yapabildikleri tek öneri ise, giyilebilir cihazlardaki şifrelemenin kalitesini arttırmak. Bu süreç içerisinde ise şifrelerinizi diğer elinizle girmenizde fayda var...

Okuyucu Yorumları