AMD için en kötü haber şimdi geldi!

90'lı yıllardan günümüze dek hep liderliğe oynayan AMD, artık ikinci bile değil!

AMD için en kötü haber!

Mobil cihaz kategorisindeki başarılarıyla düşen PC satışlarının olumsuz etkilerini dengeleyen Qualcomm ve Samsung, tablet ve akıllı telefonlara gerekli ilgiyi göstermeyen AMD'nin önüne geçtiler.

1997'den bu yana yarı iletken piyasasını takip eden pazar araştırma firması IC Insigth, Qualcomm ve Samsung'un AMD'yi geride bıraktıklarını açıkladı. 1990'lardan bu yana Intel'in ardından ikinci sırada yer almış olan AMD böylelikle dördüncü sıraya kadar gerilemiş oldu. Son araştırmalar, Qualcomm'un yüzde 9,4 pazar payıyla ikinci olduğunu, onu yüzde 8,2'lik payla Samsung'un izlediğini gösteriyor. Qualcomm 2012'de 5,3 milyar dolarlık satış yaparken kendi tablet ve akıllı telefonları yanında Apple için de üretim yapan Samsung 4,6 milyar dolarlık satış yapabildi. Listede yer alan on firmadan sadece ikisi, Intel ve AMD geleneksel PC'ler için işlemci üretiyor. Geri kalan sekiz firmanın tamamı sadece ARM mimarisine dayalı mobil işlemciler üretiyorlar.

Öte yandan mobil işlemcilerin yükselişi Intel'i, AMD kadar etkilememiş görünüyor. 36,9 milyar dolarlık satış yapmayı başaran firma, 56,5 milyar dolarlık mikro işlemci pazarının yüzde 65,3'üne hâkim.

Okuyucu Yorumları