AMD, yapay zeka destekli yeni Ryzen 8040 serisi işlemcilerini tanıttı

AMD, mobil işlemci ailesini genişletecek yeni Ryzen 8040 işlemci serisini tanıttı. İşte yeni AMD Ryzen 8040 serisi hakkında tüm bildiklerimiz.

AMD, yapay zeka destekli yeni Ryzen 8040 serisi işlemcilerini tanıttı

AMD, önümüzdeki yıl dizüstü bilgisayarlarda görmeye başlayacağımız yeni Ryzen işlemci serisini duyurdu. Tanıtılan 9 yeni yonga, Ryzen 8040 adını taşıyor ve AMD'nin 'XDNA' yapay zeka teknolojisiyle donatılmış durumda.

Kod adı 'Hawk Point' olan yeni işlemciler, dizüstü bilgisayar üreticilerine gönderilmek üzere yola çıktı ve 2024'ün başlarında yeni cihazlarda kullanılabilecek. Hepsi AMD'nin Zen 4 CPU çekirdek mimarisini ve RDNA 3 grafik mimarisini kullanacak. Serinin amiral gemisi ise Ryzen 9 8945HS olacak.

AMD'nin basın açıklamasının büyük bir kısmı yonga üstü yapay zekanın kurumsal uygulamalarına odaklanmış olsa da, buradaki temel çıkarım yerel yapay zekanın çok daha yaygın hale gelmek üzere olduğu. AMD, Ryzen 7040 serisinde sinir işleme birimini (NPU) tanıtmıştı ve bu, yerel yapay zekanın yaygınlaşmasında önemli bir adım olarak görülüyordu. Bilmeyenler için 'yerel' yapay zeka, ChatGPT gibi kullanıcıların cihazlarından erişebilmeleri için bulut bilişim sistemini kullanan popüler yapay zeka araçlarının aksine, yapay zeka destekli iş yüklerini yerel olarak çalıştırmanıza olanak tanıyan çip üzerinde makine öğrenimi yeteneklerini tanımlıyor.

Yonga üzerinde yapay zekanın pek çok avantajı var: Yeni başlayanlar için, bulut sunucusu söz konusu olmadığından kullanmak için zorunlu bir internet bağlantısı gerekmeyecek. Ayrıca verileri harici bir platforma yüklemeniz gerekmeyeceğinden, yapay zeka ile ilgili bazı güvenlik endişelerini de azaltmaya yardımcı olacak.

Genel olarak bakıldığında, yakında çıkacak olan Hawk Point çipleri oldukça etkileyici görünüyor. AMD, çiplerin Ryzen 7040 serisine kıyasla üretken yapay zeka iş yüklerinde 1,4 kat performans artışı sunduğunu iddia etti ve ayrıca Intel'in mevcut i9-13900H'si ile bazı karşılaştırmalı rakamlar vererek amiral gemisi 8040 çipin Intel muadilini neredeyse her alanda geride bırakacağını belirtti.