AMD, yeni çipini en az 16 yıl destekleyeceğini duyurdu

AMD, FPGA ve uyarlanabilir SoC portföyüne yeni eklediği AMD Spartan UltraScale+ FPGA serisini en az 16 yıl boyunca destekleyeceğini duyurdu.

AMD, yeni çipini en az 16 yıl destekleyeceğini duyurdu

Geçtiğimiz günlerde AMD, maliyeti optimize edilmiş FPGA ve uyarlanabilir SoC portföyünde yeni bir seri olan AMD Spartan UltraScale+ FPGA ailesini tanıttı.

Spartan UltraScale+ cihazları, gömülü görüntü, sağlık, endüstriyel ağ, robotik ve video gibi uygulamalar için özel olarak geliştirilmiş güç verimliliği ve yüksek I/O sayıları sunmak üzere tasarlandı. AMD, en yeni FPGA'larının önceki nesle kıyasla yüzde 30'a kadar daha düşük toplam güç tüketimi sağlayabildiğini ve AMD'nin maliyeti optimize edilmiş portföyündeki en sağlam güvenlik özelliklerine sahip olduğunu söylüyor.

Spartan UltraScale+ FPGA'lar, sürekli gelişen tehditlere karşı güvenilir IP koruması sağlamak için NIST onaylı algoritmalarla Kuantum Sonrası Kriptografi desteği de dahil olmak üzere bir dizi son teknoloji güvenlik özelliği sunuyor. Ayrıca, daha fazla güvenlik için her cihaza benzersiz bir parmak izi sağlayan fiziksel bir klonlanamaz fonksiyonu da içeriyor.

Ancak işin ilginç olan kısmı; AMD, Spartan UltraScale+ FPGA'nın 2040'lara kadar destekleneceğini söylüyor ve bu sadece standart yaşam döngüsü. AMD muhtemelen bunun üzerine çipin desteğini gelecekte de devam ettirecek uzatılmış bir yaşam döngüsü sunacak.

Spartan UltraScale+ FPGA ailesi örnekleme ve değerlendirme kitlerinin 2025 yılının ilk yarısında, AMD Vivado Design Suite ile başlayan araç desteğinin ise 2024 yılının dördüncü çeyreğinde satışa sunulması bekleniyor.