AMD Ryzen 7000, 2022'nin başlarında yapılan ilk tanıtımın ardından nihayet ortaya çıktı

AMD, merakla beklenen yeni Ryzen 7000 serisi işlemcilerini resmi olarak tanıttı.

AMD Ryzen 7000 nihayet ortaya çıktı

AMD, masaüstü bilgisayardaki bir sonraki adımını duyurmak için Computex 2022 sahnesine çıktı. Ryzen 7000, 2022'nin başlarında yapılan ilk tanıtımın ardından nihayet duyuruldu ve oldukça umut verici bir güncelleme gibi görünüyor. Intel, 12. Nesil Alder Lake CPU'ları ile performans yarışında bir süre için tekrar öne geçmiş olsa da, AMD kolay pes edecek gibi gözükmüyor.

Ryzen 7000 çipleri, AMD için birçok yönden forma dönüş olarak yorumlanabilir ancak aynı zamanda radikal bir değişimi de temsil ediyorlar.

Şu anda piyasada bulunan Ryzen 6000 dizüstü bilgisayarlar, AMD'nin mevcut Zen 3'ü üzerine inşa edilen Zen 3+ mimarisini temel alıyor. Ancak bu çiplerin duyurulması sırasında AMD, en iyisini sona saklayacağını söylemişti. Computex 2022'de Ryzen 7000 çipleri ile duyurulan Zen 4 artık tüm şanıyla karşımızda.

Bu çipler, yeni AM5 soketini destekleyen ilk AMD çipleri. AMD, daha fazla temas noktasını benzer bir fiziksel boyuta sığdırmayı başarırken, aynı zamanda AM4 çipleri için yapılmış CPU soğutucularıyla geriye dönük uyumluluk sağlamak adına ısı yayıcı için benzer bir tasarımı korudu. Yeni soket, önceki 105W'lık üst sınırı da arttırarak 170W'a kadar olan TDP'leri destekleyecek.

Zen 4, 5nm işlemine ve 6nm G/Ç kalıplarına geçiyor ve bu da Zen 3'te gördüğümüz 7nm işlemi ve 14nm kalıplarına göre büyük bir adım sayılabilir. Yeni çiplerde PCIe 5.0 bağlantısı gibi etkileyici performans geliştirmeleri de bulunuyor. AI hızlandırma özelliklerinin de eklendiği belirtiliyor ancak bunların ne kadar etkili olduğu görmemiz için piyasaya çıkmasını beklememiz gerekecek.

Çekirdek sayıları hala 16 ve 32 iş parçacığında sınırlandırılacak, ancak saat hızları artıyor. AMD tarafından gösterilen bir demoda, 16 çekirdekli (muhtemelen Ryzen 9 7950X) bir üretim öncesi Ryzen 7000 çipinin 5.5 GHz'e çıktığı gösterildi. Şu anda var olan Ryzen 9 5950X ise sadece 4.9GHz'e çıkıyor.

Yeni nesil Ryzen çipleri, AMD'nin GPU'ları çiplerine nasıl entegre ettiği konusunda da büyük bir değişimi temsil ediyor. Yine de sadece bu ürünler ile ciddi bir oyun gücü elde etmeyi beklememenizde fayda var. Yüksek özellik isteyen oyunlar için hala çok zayıf olacaklar ve üst seviye bir oyun bilgisayarı oluşturuyorsanız, Nvidia veya AMD'den ayrı bir GPU almanız gerekliliği ortadan kalkmış değil.

Ryzen 7000 çiplerinin 2022 sonbaharında raflarda olması bekleniyor...