AMD'nin yeni yol haritası açıklandı: RDNA 4 grafik kartları ve Zen 5 işlemcileri geliyor

AMD'nin yeni yol haritası, RDNA 4 grafik kartları ve Zen 5 işlemcilerin ne zaman geleceğini ortaya koydu.

AMD'nin RDNA 4 grafik kartları ve Zen 5 işlemcileri geliyor

AMD'nin ürünleri için yaptığı son yol haritasının açıklanması ile bu yıl piyasaya çıkacak Zen 4 CPU'lardan veri merkezi kullanımı için yeni APU'lara kadar bir dizi planlı donanım sürümü belli oldu. Her ikisi de 2024'te piyasaya sürülecek olan RDNA 4 grafik kartları ve Zen 5 işlemciler özellikle dikkat çekici gözüküyor.

RDNA 4, bu yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanan yeni RDNA 3 GPU mimarisini takip edecek. Yani, kod adı "Navi 4x" olan Radeon RX 8000 serisi oyun GPU'larını ilk kez duymuş oluyoruz.

Henüz RX 8000 grafik kartları hakkında net bir sayısal bilgimiz bulunmuyor, ancak en üst seviye donanımın muhtemelen RX 8900 XT olacağı ve 3nm ve 5nm süreçleri kullanan çift düğümlü bir mimari kullanacağı tahmin ediliyor. Görünüşe göre Navi 4x ailesi yalnızca RDNA 4 mimarisini kullanacak, ancak söylentiler Navi 3x'in (bu yıl gelecek olan RX 7000 serisi) üst seviye GPU'lar için RDNA 3 ve daha ucuz olanlar için yenilenmiş bir RDNA 2 kullanabileceğini iddia ediyor.

2024 çıkış tarihinin ve Zen 4 mikro mimarisi hakkında bildiklerimizden tahmin edebileceklerimiz dışında Zen 5 CPU'larla ilgili pek bir detay bulunmuyor. AMD, Zen 3'ten Zen 4'e ciddi bir %35 performans artışı vaat ediyor, bu nedenle Zen 5'te kayda değer bir performans artışı bekleyebiliriz.

İlginç bir şekilde AMD, Zen 5'in "AI ve makine öğrenimi için optimizasyonlar" içerdiğinden de bahsetti ancak bunun ne anlama geldiği konusunda pek bir şey söylemedi. Özellikle AMD'nin FSR yükseltme teknolojisinin özel AI çekirdekleri kullanmamasından kaynaklı, AMD'nin bu yeni CPU'larla AI destekli donanımlar sunma ihtimali olabilir gibi gözüküyor.