AMD'nin Zen 6 "Medusa" işlemcisi, ekran kartı dönemini kapatabilir

AMD, 2026'da çıkaracağı işlemcisine öyle bir özellik ekliyor ki, NVDIA şimdiden uykusunda terleyip kabuslar görmeye başlayabilir. PC oyuncuları için ekran kartı dönemi kapanıyor olabilir mi?

AMD'nin Zen 6 "Medusa" işlemcisi, ekran kartı dönemini kapatabilir

AMD'nin yeni nesil "Medusa" işlemcisi henüz piyasaya çıkmadı ama hakkındaki gelişmeler, herkesi heyecanlandırıyor. Henüz medyaya tanıtılmasına zaman olsa da yeni işlemcinin boyutu oldukça büyük olacak. İşlemcinin CPU tarafında Zen 6 CPU çekirdeği ve iGPU tarafındaysa RDNA 5 GPU çekirdeği bulunurken, daha gelişmiş bileşenlere yer açmak için RDNA 4'ten tamamen vazgeçildiği iddia ediliyor.

2026'da piyasaya çıkacak işlemci için söylentilere temkinle yaklaşmak lazım çünkü 2024'ün ortasında piyasaya sürülmesi beklenen Ryzen 8000 serisi işlemcilere güç verecek olan AMD Zen 5'in, işlemcilere nasıl bir güç sağlayacağını bile tam olarak bilmiyoruz ve bu sürüme sadece aylar var. İki yıl sonra işlerin nasıl şekilleneceğini tahmin etmek kolay değil.

Yine de AMD'nin AM5 platformuna "2025+" yılına kadar bağlılığını belirtmesine dayanarak spekülasyon yapabileceğimiz bazı şeyler var. AMD Medusa muhtemelen AM5 platformu için son masaüstü işlemcisi olacak ve CPU darboğaz sorununu azaltmak için Intel'in çiplerine zaten entegre ettiği 2.5D çip ara bağlantısıyla gelecek.

AMD, Medusa'yla oyun için ekran kartı zorunluluğunu bitirecek

RDNA 5 GPU çekirdeklerinin dahil edilmesiyle AMD Medusa'ya olabildiğince fazla güç yüklemek istiyor gibi görünüyor zira AMD'nin RDNA 4 ile grafik mimarisi segmentine girmeyeceği, bu alanı Nvidia'ya bırakacağı biliniyordu. Şirket bunun yerine yeni işlemcilerinde daha ana akım tüketicilere ve oyun segmentlerine odaklanacaktı.

Ancak RDNA 5 ile bu durum değişecek gibi. AMD yeniden tüm segmentlerde iddia sahibi olup rekabete girmek istiyor olabilir.

RDNA 5'in ana akım bir Ryzen işlemciye olası dahil edilmesi oyun severler için dengeleri değiştirecek bir gelişme çünkü birçok insan, özellikle 1080p ve 1440p gibi daha düşük çözünürlüklerde PC oyunları oynamak isteyenler artık en iyi grafik kartlarından birini satın almak zorunda kalmayacak, CPU ile oyunu rahatça çalıştırabilecekler. Bu da Nvidia'ya vurulan ciddi bir tokat olabilir çünkü AMD'nin hamlesine Intel de cevap verince, evinde 4K - 8K monitörü olmayan ve 1440p'de oyu oynamayı gayet yeterli bulan yüz milyonlarca PC kullanıcısı için harici ekran kartı bir zorunluluk olmaktan çıkabilir.

AMD'nin son 8000G serisi yongalarının şaşırtıcı gücü göz önüne alındığında, bu yeni nesil Zen 6 işlemciler, ekonomik PC oyun sahnesinde kartları yeniden dağıtacak gibi görünüyor.