Android 13'e yepyeni özellikler geliyor

Android 13 QPR2 için yeni bir beta sürüm yayınlandı. Bu sürümde, Android 13'e gelecek olan heyecan verici bazı yenilikler göze çarpıyor.

Android 13'e yepyeni özellikler geliyor

Android 13 QPR2 için ikinci beta, şu anda yeni deneysel özellikler ve hatta bazı emojiler ekleyerek bazı Pixel telefonlarda kullanıma sunuldu.

Sadece resmi sürüm notlarına baktığınızda, bunun sadece “Ana ekranın yanıt vermemesine neden olan” kullanıcı arabirimindeki bir sorun gibi problemleri düzeltmek için sunulan bir güncelleme olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak Android uzmanı Mashaal Rahman, uzun bir Twitter dizisinde tüm beta sürümünü parçalarına ayırarak açıkladı. Bu özelliklerin arasında bulunan, Pixel telefonlarda Material You temasını yansıtan tek renkli uygulama simgeleri oluşturma yeteneğinin kendisini ve diğer Android meraklılarını oldukça heyecanlandırdığını belirtiyor. Bu özellik sayesinde, her şey tek tip bir görünüme sahip oluyor.

Rahman'ın söylediğine göre bu özellik varsayılan olarak devre dışı bırakılmış durumda ve bu nedenle beta kullanıcılarının telefonun ayarlarına gitmesi ve ENABLE_FORCED_MONO_ICON'u (muhtemelen adı ileride değiştirilecektir) değiştirmesi gerekiyor. Açıldığında, birinci taraf ve Netflix gibi üçüncü taraf uygulamaları dahil olmak üzere özelliği destekleyen tüm uygulamalar tek renkli görünüme geçecek. Diğer raporlar, özelliği desteklemek isteyip istemeyeceklerinin nihai olarak uygulama geliştiricilerin kendilerine bağlı olduğunu belirtiyor. Özelliğin geliştiricilere bırakılmış olması, Pixel sahiplerini simgelerin bir kısmının rengarenk olduğu ve diğerlerinin tek renkli olduğu ilginç bir karmaşa içinde bırakabilir.

Beta sürümündeki diğer dikkate değer yeni özellik, bir uygulamayı paylaşmak veya kaydetmek için kullanılabilen kısmi bir ekran paylaşım menüsü. Bu özellik, ekran paylaşım aracıyla çalışıyor gibi görünen uygulamalar listesinin en üstünde yeni bir kaydırılabilir arabirim içeriyor.

Değişikliklerin geri kalanına gelince, bunlar daha önce görülen beta özelliklerin yalnızca güncellenmiş sürümleri gibi görünüyor. Rahman, “telefonun stereo hoparlörleri üzerinden uzamsal sesi etkinleştirmek” anlamına geldiğini düşündüğü “aoc_audio_stereo_spatializer” adlı beta dosyalarında yeni bir paylaşılan kitaplık keşfetti. Uzamsal sese ilk olarak ilk Android 13 QPR2 beta sürümünde işaret edilmişti. Ancak Google’ın bir açıklama yapmaması ile beraber, Android'de uzamsal sesin nasıl çalışacağına dair birçok temel bilgi halen bilinmiyor.

Mart 2022'ye kadar üzerinde çalışılan akıllı ev cihazlarını kilit ekranından kontrol etme yeteneği beta sürümüne geri dönüyor. Bu seferki değişiklikle beraber beta, “bir [akıllı ev] cihazını kilit ekranından birkaç kez değiştirmeye çalışırsanız” bu özelliği açmanızı önerecek.

Eğer Pixel 4a, Pixel 5, 5a, Pixel 6, 6 Pro, 6a, Pixel 7 veya Pixel 7 Pro telefonlardan birine sahipseniz QPR2 Beta 2, Android Beta programından indirilebilir halde sizi bekliyor. Ancak güncellemenin mükemmel olmadığını hatırlatmakta fayda var. Güncellemenin ardından çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz ve şirket, herhangi bir sorunla karşılaşan kullanıcılardan Geri Bildirim uygulaması aracılığıyla aksaklıkları bildirmelerini istiyor.