Google, 10 yıllık bir Android sürümü olan KitKat'ı en sonunda emekli ediyor

Android 4.4 KitKat sürümü, yaklaşık 10 yıl önce piyasaya sürülmüştü ve bugüne kadar da Google tarafından desteklendi. Ama artık bu emektar sürüm için emekli olma vakti gelmiş gibi görünüyor.

10 yıllık Android sürümü, en sonunda emekli oluyor

Google, Ağustos 2023’ten sonra Google Play Hizmetlerinin yeni sürümlerinde artık Android 4.4 KitKat’ı desteklemeyeceğini duyurdu. Ekim 2013’te piyasaya sürülen KitKat, 10. yıl dönümüne çok az bir süre kalırken desteğini kaybedecek.

Google, aktif Android cihazların %1’inden daha azının hala KitKat’ta çalıştığını söylüyor. Bu nedenle, Play Hizmetlerinde eskiyen platformu desteklemeye devam etmek, önemli bir kullanıcı yararı olmaksızın daha fazla geliştirici süresi gerektiriyor.

Play Hizmetleri, Google’ın işletim sistemi güncellemelerinden bağımsız olarak Android cihazlardaki uygulamalarına ve hizmetlerine yeni özellikler ve düzenli güncellemeler sağlamasına olanak tanıyor. KitKat desteğinin kesilmesi, Ağustos ayında 23.30.99 sürümünden sonra çıkacak gelecekteki Play hizmetlerinin Android 4.4 çalıştıran cihazlarda kullanılamayacağı anlamına geliyor.

Yeni bir blog gönderisinde Google “Android KitKat (KK) platformu ilk olarak yaklaşık 10 yıl önce piyasaya sürüldü ve o zamandan beri Android için KK'de bulunmayan birçok yenilikçi iyileştirme ve özellik sunduk. Temmuz 2023 itibariyle, giderek daha fazla kullanıcı en son Android sürümlerine güncelleme yaptığından, KK'deki etkin cihaz sayısı %1'in altındadır. Bu nedenle, Google Play Hizmetlerinin gelecekteki sürümlerinde artık KK'yi desteklemiyoruz. KK cihazları, Play Services APK'sının sürümlerini 23.30.99'da alacak” dedi.

Google, eski bir Android sürümü için desteği en son 2021’de, 2012’de kullanıma sunulan Jelly Bean ile sonlandırmıştı. KitKat gibi, aktif Jelly Bean cihazlarının sayısı da destek kesilmeden önce %1’in altına düşmüştü.

KitKat, sürükleyici tam ekran modu, bulut yazdırma entegrasyonu ve ana ekranda bir “Google Now” sayfası gibi temel özellikleri sunan, Android için oldukça önemli bir sürümdü. Ancak, yaklaşık 10 yıl sonra Google, daha gelişmiş özelliklere ve güvenlik güncellemelerine imkan tanıyan daha modern Android platformlarını desteklemeye öncelik veriyor.

Halen KitKat tabanlı cihazlar kullanan kullanıcılar, en son Google uygulamalarına ve hizmetlerine sürekli erişim sağlamak için daha yeni bir Android telefona veya özel ROM’a geçmeyi düşünebilir. Google Play Hizmetleri artık eskiyen platformu desteklemediğinden, uygulamalar da zaman içinde KitKat desteğini kesebilir.