Android Kullanıcılarına Tarayıcı Tercihi Sorulacak

Google, AB tarafından tabii tutulduğu rekor cezanın ardından rekabet ilkelerine uyum sağlama kararı aldı!

Google, AB'ye boyun eğdi!

Bir Google yetkilisinin geçtiğimiz gün yaptığı açıklama, müjdeli haberi verdi: Google, Android kullanıcılarına tercih ettikleri tarayıcı ve arama motorunu seçebileceklerini gösterecek.

Bu hamle, elbette ki Google'ın AB tarafından daha büyük cezalara tabi tutulmaktan kaçınması sebebiyle yapılmış durumda. Avrupa Bilriği Komisyonu, geçtiğimiz Temmuz ayında Android işletim sistemi üzerinde varsayılan olarak kendi tarayıcısını ve arama motorunu sunarak rekabet usullerine aykırı bir tutum göstermesi gerekeçesiyle Google'a 5 milyar dolarlık rekor bir ceza vermişti. AB'nin açıklamasına göre Google'ın Huawei, Samsung ve LG gibi telefon üreticileri ile olan anlaşmaları, bu firmaları tamamen Android'e bağlı oldukları için dezavantaja düşürmüştü.

Android kullanıcıları her zaman için istedikleri tarayıcıyı cihazlarına yüklemek ve kullanmak özgürlüğüne sahipti ancak Google şimdi bu durumu Android kullanıcılarına açıklamak durumunda. Google başkan yardımcısı Kent Walker, blog yazısında "Android cihaz kullanıcılarının cihazlarına yükleyebilecekleri geniş tarayıcı ve arama motoru seçeneklerinden haberdar olacaklarından emin olunacak." ifadeleriyle Google'ın AB rekabet ilkelerine uyacağını belirtti. "Bu, Avrupa'daki yeni ve eski tüm Android cihazlarının kullanıcılarının kullanabilecekleri başka tarayıcı ve arama uygulamalarından haberdar edilmesini de kapsıyor."

5 milyar dolarlık tarihi cezaya karşılık olarak Google, AB'de satacakları cihazlar için akıllı telefon ve tablet bilgisayar üreticilerine Android işletim sistemini bir lisans ücreti kaşılığında sunacağını belirtmişti. Bu durumda Google Play Stoore, Maps, Gmail ve Google'ın sahip olduğu YouTube uygulamalarını cihazlarına dahil etmek isteyen üreticiler, Google'a ek bir lisans ücreti ödemek durumunda kalacak.

AB'nin Android üzerindeki rekabet ilkeleri hakkındaki soruşturması 2016 yılına dayanıyor. AB ayrıca 2017 yılının Haziran ayında da Google'a arama sonuçlarında kendi alışveriş bağlantıları ve reklamlaırına öncelik sağladığı için 2.7 milyar dolarlık bir ceza vermişti.

Okuyucu Yorumları