Android N hakkında bilmeniz gereken her şey!

Android N'nin geliştirici önizleme sürümü Nexus cihazlara nasıl yüklenir? Android N'de neler var?

Android N hakkında her şey!

Android N'nin ilk tanıtımının Mayıs ayındaki Google I/O geliştirici etkinliğinde yapılması bekleniyor. İşletim sisteminin yeni sürümünü denemek isteyenler ise bunu Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 veya Pixel C'de yapabiliyorlar.

İlk geliştirici önizleme sürümlerinin yaza dek 4-6 haftada bir güncellenmesi planlanıyor. Final sürümün ise bu senenin üçüncü çeyreğinde yayınlanacağı söyleniyor. Dolayısıyla Android N'nin şu anki sürümü, çok erken, tamamlanmamış, sürekli kullanıma uygun olmayan bir sürüm. Öyle ki Android N'nin Android 7.0 mı, yoksa Android 6.1 mi olacağını bilmediğimiz gibi, hangi tatlının adını alacağını da ancak tahmin edebiliyoruz.

Ancak Android N'ye şöyle bir göz atmak isterseniz, yapmanız gerekenler zor değil, oldukça kolay. Android N'yi Nexus'unuza nasıl yükleyeceğinizi bilmiyorsanız, bu makalemiz sizin için.

Android N Geliştirici Önizleme'yi yüklemenin iki yolu var. İlki, çoğu kullanıcı için en iyi yol olan imaj dosyasını kendiniz flaşlamak.

Diğer seçenek ise Android N Beta programına katılmak. Bunu yaptığınızda Android N'yi OTA güncellemesi olarak alabileceksiniz. Ancak bu yöntem, yalnızca geliştiriciler için öneriliyor ve test etme amaçlı kullanacağınız herhangi bir telefon için önerilmiyor.

Android N'yi kendiniz kurmak istiyorsanız, telefonunuzun bootloader'ının kilidini açtığınızı ve ADB, Fastboot araçlarını yüklediğinizi varsayıyoruz.

Nexus cihazlarını root'lamanın ve flaşlamanın bazı ön koşulları bulunuyor. Bunu daha önce hiç yapmadıysanız, buraya göz atmanızda fayda var.

Aşağıda Android N'yi resmi yollardan yüklemeyi anlatacağız. Bu yolun verilerinizi sildiğini unutmayın; ancak sonraki sayfada verilerinizi silmeden Android N yüklemenin bir yolundan da bahsedeceğiz.

  1. Verilerinizi yedekleyin. Bunun için bir custom recovery yoluyla Nandroid yedeği (tüm sistemin imajını oluşturma) almanızda fayda var.
  2. Cihazınız için fabrika imaj dosyasını indirin. Sıkıştırılmış dosyanın içerisindekileri çıkartın ve SDK'nın platform-tools klasörüne kaydedin (ADB ve Fastboot'un bulunduğu klasörde).
  3. Cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın ve bootloader'ı açmaya çalışın. Bunun için telefon tam açılırken güç ve ses kısma düğmelerini basılı tutun.
  4. Bir terminal veya komut satırı açın ve cd komutuyla Android N önizleme dosyalarının bulunduğu klasöre gidin.
  5. Windows'ta flash-all.bat yazın ve Enter'a basın. Linux veya OS X'te ./fastboot flash-all.sh yazın ve Enter'a basın.
  6. Android N'nin yüklenmesini bekleyin. Sisteminiz birkaç dakika içinde yeniden başlayacak. Verileriniz silinmiş olacağından cihazınızın kurulumunu baştan yapmanız gerekecek.

Android N'yi verilerinizi silmeden yükleme

Android N'yi verilerinizi silmeden yükleme

Büyük güncellemeler sırasında verilerinizi temizlemeniz önerilir. Ancak verilerimizi korumayı tercih ettiğimizde biz herhangi bir sorunla karşılaşmadık.

Bunun için kullandığınız işletim sistemine göre flash-all.bat veya flash-all.sh dosyasını bir düzenleyicide açın ve –w anaharını silin. Bu anahtar, cihazınızdaki verilerin silinmesini istediğiniz anlamına geldiğinden onu kaldırdığınızda verileriniz olduğu gibi kalacak. Dosyayı kaydettikten sonra az önceki adımları takip edin.

Önceki işletim sisteminizi geri yükleme

Marshmallow'a geri dönmek isterseniz, cihazınıza özel fabrika imaj dosyasını indirin ve yine yukarıdaki adımları izleyerek onu yükleyin. Verilerinizin silinmesini istemiyorsanız, komut dosyasının içerisindeki –w anahtarını kaldırmayı unutmayın.

Marshmallow'u geri yükledikten sonra Kişiler uygulamasında bazı sorunlar yaşadık. Ancak Nandroid yedeğimizi geri yüklediğimizde bu sorunlar ortadan kalktı. Bu yüzden yedek aldıysanız sorun yaşamayacağınızı düşünüyoruz.

Android N'de neler var?

Android N'de neler var?

Yeni işlevlerin sayısına baktığımızda Android N'nin çok kapsamlı bir güncelleme olmayacağını görüyoruz. Yeni sürüm, Android'de küçük düzeltmeler ve arka planda birçok geliştirme yapıyor.

Güncellenen ART derleyicisi, bu geliştirmeler arasında. Bu yenilik uygulamalarda performans artışı vadederken "Android güncelleniyor" ekranını uzun dakikalar yerine birkaç saniyede geçmenizi sağlıyor.

Android N hakkında bilmeniz gereken her şey!

Pil ömründe de geliştirmeler var. Telefonu kullanmadığınız zamanlarda arka plan uygulamalarını ve hizmetlerini kapatan Doze, artık daha hızlı devreye giriyor. Android Marshmallow'da Doze'un devreye girmesi için sensörlerin telefonu düz bir yüzeye koyduğunuzu algılaması ve bu sırada herhangi bir hareket algılanmaması gerekiyordu. Android N'de ise ekranı kapatmanızla birlikte Doze modu etkin hale gelebilecek. Bunu Marsmallow'da yapabilmeniz için telefonunuzu root'lamanız gerekiyordu.

Yeni veri tasarrufu işlevi ise uygulamaların arka planda "kısıtlamasız" olarak veri tüketmesine engel olacak. Kullanımı isteğe bağlı olan bu işlev, gereksiz veri kullanımını azaltabileceği gibi pil tasarrufu da sağlayabilir.

Ekranı bölme

Ekranı bölme

Yeni işlevlerden en ilginç olanı, Samsung'un cihazlarının son birkaç neslinde gördüğümüz ekranı bölerek iki uygulamayı aynı anda kullanabilme işlevi. Android N'de bu işlevden faydalanmanın iki yolu var: Son uygulamalar düğmesini tuttuğunuzda açık uygulamayı ekranın üst yarısına taşımış oluyorsunuz. İkinci uygulamayı ise ekranın alt kısmından, son uygulamalarınız arasından seçiyorsunuz.

İkinci yolda ise son uygulamalar ekranını açıp, uygulamalardan birini ekranın üst tarafına sürüklemeniz gerekiyor. Bunun ardından yine ekranın alt yarısını kaplayacak uygulamayı seçiyorsunuz.

İki uygulamanın arasında bulunan ayırıcı çubuğu sürükleyerek dilediğiniz uygulamaya daha fazla alan sağlamanız mümkün. Çubuğu en yukarıya veya en aşağı sürüklerseniz, ikiye bölme işlevini sonlandırmış oluyorsunuz.

Bu 5,2 inç'lik Nexus 5X'te çok sık kullanmayabilirsiniz, ancak tabletlerde ve büyük ekranlı telefonlarda çok işe yaradığını söyleyebiliriz.

Yeni uyarılar

Android N uyarıları elden geçiriyor, onları biraz daha düz, daha geniş bir hale getiriyor. Daha çok bilgi sunabilen yeni uyarılar, Gmail'inize gelen epostaların daha büyük bir kısmını görüntüleyebiliyor. Birden fazla eposta geldiğinde hepsi yine gruplandırılmış görünüyor, ancak onları tek tek yönetebiliyorsunuz.

Android N hakkında bilmeniz gereken her şey!

Mesajlara uyarı üzerinden cevap vermeniz bile mümkün. Hangouts, bu işlevi ilk destekleyen uygulamalardan.

Bu yeniliklerin getirdiği dezavantaj ise uyarı merkezinin bilgiyle dolup taşabilmesi. Uyarıları yarıya kadar sağa veya sola sürükleyerek ilgili uygulamanın uyarı seçeneklerine ulaşabiliyorsunuz. Seçenekler ekranı, uyarılar ekranını terk etmeden ekrana geliyor ve şu anki uzun dokunmanın yerini alıyor.

Android N hakkında bilmeniz gereken her şey!

Uyarı bölmesinin en üst kısmında şu hızlı ayar düğmeleri bulunuyor: Wi-Fi, Bluetooth, Mobil veri, Rahatsız etme ve Fener. Parmağınızı aşağı doğru çektiğinizde hızlı ayar bölmesini tamamen açmış oluyorsunuz. Kişiselleştirilebilen bu alan, artık sayfalar şeklinde karşımıza çıkıyor. Geliştiriciler, kendi uygulamalarını bu alanda gösterebiliyorlar. Düğmelerin hepsi, aç-kapa mantığıyla çalışıyor ve üzerlerine uzun dokunduğunuzda, ilgili ayar ekranını açmış oluyorsunuz (bir istisna: fenere uzun dokunursanız, kamera çalışıyor).

Farklı başka şeyler de var mı?

Farklı başka şeyler de var mı?

Android'de gelen yeni işlevlerin çoğu, işletim sisteminden bağımsız olarak uygulamalar yoluyla sunulabiliyor. Örneğin Google'ın uygulama listesini kaldıracağı dedikoduları bir süredir yapılıyor. Uygulama listesi Android N'deki yerini koruyor çünkü Android N, Google Now Launcher'ı kullanıyor. Bu uygulamanın diğer Nexus'lardaki Google Now Launcher'lardan bir farkı yok ve zaten isteyen herkes, Nexus olmayan telefonuna dahi onu indirebiliyor. Yani artık yeniliklerin bir kısmını Android işletim sisteminin güncellemeleriyle değil, Google tarafından temel uygulamalara sunulan güncellemelerle alıyoruz.

İnce ayarlar

Android N, arayüzü derleyip toplayacak bir değişiklikler yapmaktan çekinmemiş. Ayarlar ekranı, artık ayarlar içine tek tek girmenize gerek kalmadan bilgi sahibi olmanızı sağlıyor (ses seviyesi ve pil durumunu seçeneğin altında göstermek gibi). Ayarlar altındaki tüm sayfalarda bulunan gezinti çubuğu, bir bölümden diğerine daha hızlı geçmenizi sağlıyor.

Diğer yenilikler arasında elden geçirilen Varsayılan Uygulamalar ekranı, daha iyi bir Dosya Yöneticisi, ekran renklerinin kalibrasyonunu yapabilme, ekranın DPI değerini değiştirebilme, gece modunu açarak sistem çapında koyu arka planları kullanabilme var.

Son uygulamalar düğmesine çift dokunduğunuzda, artık son kullandığınız iki uygulama arasında geçiş yapmış oluyorsunuz. Uyarı bölmesindeki Ayarlar çarkına uzun dokunduğunuzda ortaya çıkan System UI Tuner da yeni birkaç seçeneğe sahip.

Android N telefonunuza ne zaman gelecek?

Android güncellemeleri, telefonlara geç ulaşmasıyla ünlü. Marshmallow, çıkışının üzerinden yaklaşık 4,5 ay geçmesine rağmen sadece yüzde 2,3 pazar payına sahip. Android N'nin cihazlara ne zaman ulaşacağını söylemek için henüz çok erken olsa da, önceki sürümlerden biraz daha çabuk gelmesi umulabilir. Google, ön izleme sürümünü önceden kullanıma açarak işi hızlandırmaya çalıştığını söylemişti. Üçüncü çeyrekte Android N'nin resmi tanıtımının yapılmasıyla Galaxy S7 ve LG G5 gibi telefonlar, güncellemeyi kısa sürede alabilirler. En azından umudumuz bu yönde.

Okuyucu Yorumları