Tam 60GB: Galaxy S23'ün depolama alanının yarısı Android'e gidiyor!

Galaxy S23 ile beraber gelen Android işletim sistemi, neredeyse 60 GB yer kaplayarak telefonun depolama alanını adeta işgal ediyor. Peki bunun nedeni ne?

Tam 60GB: Galaxy S23'ün yarısı Android'e gidiyor!

Bir akıllı telefon işletim sistemi olarak Android, düşük donanımlarda da çalışabilmesi için hafif bir işletim sistemi olmak zorunda. İşletim sisteminin ilk sürümü, Android ve tüm uygulamalarınız için yalnızca 256MB idi. Android'in bir şekilde 60 GB'lık inanılmaz bir depolama alanı kapladığı en yeni Samsung Galaxy S23 telefonlara baktığımızda ise bu amacın artık terk edildiği görülüyor.

Evet, Galaxy S23 yavaş yavaş kitlelere ulaşıyor ve Esper'in kıdemli teknik editörü Mishaal Rahman'ın bir depolama alanı araştırmasında vurguladığı gibi, Samsung'un yeni telefonu ekosistemin çoğuyla aynı çizgide değil. Birçok kullanıcı, telefonun kutudan çıkar çıkmaz sistem bölümü için yaklaşık 60 GB kullandığını bildiriyor. Eğer 128GB'lık bir telefonunuz varsa, bu Android işletim sistemi ve uygulamalar için depolama alanınızın neredeyse yarısı anlamına geliyor. Bu, 15 GB olan normal Pixel 7 Pro sistem bölümünün dört katı büyüklüğünde. Ya da yan yana iki Windows 11 yüklemesinin boyutuna eşit.

Samsung bu telefonun içine ne koymuş olabilir ki bu kadar çok yer kaplıyor?

İşlerin neden bu kadar acayip bir seviyeye geldiğine dair birkaç tahminde bulunabiliriz. Birincisi, Samsung düşük kaliteli kodlar üreten kalitesiz bir yazılım bölümüne sahip olmasıyla ünlü. Şirket Android'deki her şeyi sırf değişiklik olsun diye değiştirme eğiliminde ve bu değişikliklerin çok iyi olduğunu hayal etmek zor.

İkincisi, Samsung kendi Google dışı ekosistemine sahip olduğu görüntüsünü vermek isteyebilir ve bunu yapmak için cihazlarıyla birlikte gelen her Google uygulamasını klonluyor gibi görünüyor. Samsung sözleşmeye bağlı olarak Google uygulamalarını dahil etmekle yükümlü, bu nedenle pek çok uygulamanın hem Google hem de Samsung sürümleri telefonda yer alıyor. Bu da iki uygulama mağazası, iki tarayıcı, iki sesli asistan, iki metin mesajlaşma uygulaması, iki klavye uygulaması ve daha fazla her şeyden iki tane anlamına geliyor. Bunların hepsi sistem bölümüne ekleniyor ve genellikle çıkarılamıyor.

Google ya da Apple'dan alacağınız temiz işletim sistemlerinin aksine Samsung, cihazlarındaki alanı önceden yüklenmiş yazılımlar için en yüksek teklifi verene satıyor. Facebook gibi bir şirket Samsung'un sistem bölümünde bir yer satın alarak, uygulama mağazası uygulamalarına verilmeyen daha müdahaleci sistem izinlerini alabilir ve böylece kullanıcıları daha etkili bir şekilde gözetleyebilir. Ayrıca genellikle Netflix, Microsoft Office, Spotify, Linkedin ve kim bilir başka neler bu bölümde yer alıyor. Bir operatörden telefon satın alırsanız, tüm uygulamaları ve üçüncü taraflara satmak istedikleri her türlü alan da dahil olmak üzere bir dolu yazılım daha buraya ekleniyor.