Android'de ne kadar depolama alanına ihtiyacınız var?

Android telefonlar çeşitli depolama alanı seçenekleri ile geliyor. Peki ama gerçekte ne kadar alana ihtiyacınız var? Yeni bir Android telefon alırken depolama alanı konusunda nelere dikkat etmelisiniz?

Android’de depolama alanı ne kadar olmalı?

Çok uzun zaman önce, amiral gemisi Android telefonların 32 GB'a kadar dahili depolama alanıyla gelmesi yaygındı. O zamanlar için yeterli sayılan bu miktar, günümüz standartlarında artık yeterli değil. Eğer şu sıralar yeni bir telefon satın almak istiyorsanız, 128GB depolama alanı şu anda alabileceğiniz en düşük depolama alanı. Ama bu yeterli mi? Gerçekte ne kadar depolama alanına ihtiyacınız var? Hadi öğrenelim.

Amiral Gemisi Telefonlar Neden Genişletilebilir Depolama Alanından Kaçınıyor?

Fark ettiyseniz artık çoğu modern amiral gemisi telefon, telefonunuzun toplam depolama kapasitesini artırmanıza olanak tanıyan bir microSD kart yuvasıyla birlikte gelmiyor. Eskiden ihtiyaç duyduğunuzda her zaman daha fazla depolama alanı satın alabileceğiniz için bu gerçekten yararlıydı; yeni bir telefon alırken ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olacağını tahmin etmenize gerek yoktu. Ancak günümüzde bu özellik genellikle yalnızca ekonomik ve orta sınıf Android telefonlarda yaygın durumda, amiral gemilerine baktığımızda artık microSD kart yuvalarının hemen hemen olmadığını görüyoruz. Neden mi? Bunun kısa cevabı, temel modeli seçerseniz depolama alanınızın biteceği korkusuyla markaların sizi daha yüksek bir depolama alanı varyantına yükseltmeye ikna etmesini sağlamasıdır.

Bu şekilde, daha sonra ihtiyacınıza göre 20 dolardan daha düşük bir fiyata 128 GB'lık bir 3’üncü taraf microSD kart satın alarak sorunu çözmek yerine, başlangıçta istediğiniz telefonun 256 GB'lık varyantını seçmek zorunda kalıyorsunuz. Böylece marka, sizden daha fazla para kopartabiliyor ki, bunun en düşük fiyat karşılığı neredeyse 100 dolar kadar.

128GB Depolama Alanı Yeterli mi?

128GB, şu anda herhangi bir akıllı telefonda alabileceğiniz en düşük depolama alanıdır ve bu da onu mümkün olan en ucuz seçenek haline getirir. Bu arada toplam dahili belleğin bir kısmının sistemin kendisi için ayrıldığını unutmayın. Yani telefonu ilk açtığınızda kullanılabilir hafıza boyutunun 128 GB değil, örneğin 118 GB şeklinde olduğunu görürsünüz. Ayrıca, bu kullanılabilir alanın tamamını doldurmanız, telefonun performansını olumsuz etkileyeceği için, biraz “nefes” alanı bırakmanız gerekiyor. Yani 128 GB’lık diskte kabaca kullanabileceğiniz alan 100 GB dolaylarında diyebiliriz.

256GB Depolama Alanı Çok mu Fazla?

Bu sizin ne tür bir kullanıcı olduğunuza bağlıdır. 128GB genellikle çoğu insan için yeterlidir, ancak birçok kişinin 256GB'ı tercih etmesinin nedeni biraz gönül rahatlığı elde etmektir. Sonuçta, her zaman depolama alanını boşaltmakla uğraşmak istemiyorsanız, bu seçeneği seçmeniz yararınıza.

Ancak içerik oluşturucular, oyuncular ve güçlü kullanıcılar için 256 GB kesinlikle bir gönül rahatlığı meselesi değil, gerçek bir gerekliliktir. Ortalama bir kullanıcıdan daha fazla fotoğraf ve video çekiyor, daha fazla dosya ve belge indiriyor ve daha fazla oyun yüklüyorsanız, ortalamanın üzerinde bir depolama alanına da ihtiyacınız olacaktır.

Örneğin, telefonunuz kamerasıyla varsayılan olarak görüntü başına 12 MB’lık çekim yapıyorsa, 256 GB yaklaşık 20 bin fotoğraf veya 14 saate kadar 4K video (dakikada yaklaşık 300 MB) ya da 40 saate kadar 1080p video çekmenize izin verecektir.

512GB ve Daha Fazlası Geleceğe Hazırlamak İçin

Çoğu insan telefonlarında asla 1 TB'a kadar depolama alanına ihtiyaç duymayacaktır. Bu yalnızca çok sayıda 4K RAW video çeken, düzinelerce film ve TV şovu indirenler içindir. Bu kişilerden biri değilseniz, kesinlikle bu kadar fazla depolama alanına ihtiyacınız olmayacak. Öte yandan bununla birlikte, 512GB depolama alanı telefonunuzu gelecek yıllarda da gönül rahatlığıyla kullanmak için iyi olabilir.

Yalnızca Gerçekten İhtiyacınız Varsa Daha Fazla Depolama Alanı Satın Alın

İçgüdüleriniz size daha yüksek depolama alanına sahip bir modele geçmenizi söyleyebilir, ancak bu her zaman gerekli değildir ve bunu yapmanın oldukça pahalı olabileceğinden bahsetmiyoruz bile. Yeni telefonunuzda ne kadar depolama alanına ihtiyaç duyacağınızı bilmenin en kolay yolu, mevcut telefonunuzda ne kadar depolama alanı kullandığınıza bakmaktır. Eğer sık sık alanınız tükeniyorsa, muhtemelen bir dahaki sefere daha yüksek depolama alanına sahip bir modele geçmeniz sizin için en iyisi olacaktır.