Blu-ray'i yerle bir etmeyi amaçlayan yeni bir optik disk teknolojisi geliştirildi

Folio Photonics isimli bir şirket, Blu-ray'i tam manasıyla sarsacağını iddia ettiği yeni bir optik disk teknolojisi geliştirdiğini duyurdu.

Blu-ray'i darmaduman edecek yeni optik disk teknolojisi

Folio Photonics isimli bir start-up, ultra yüksek kapasiteli, düşük maliyetli optik disklerin önünü açacağını söylediği, malzeme bilimi alanındaki yeni gelişmeleri duyurdu.

Veri depolama şirketi, kapasite başına maliyette etkileyici bir gelişme sağlayan, dinamik çok katmanlı yazma/okuma özelliklerine sahip, ekonomik açıdan uygun, kurumsal ölçekte ilk optik depolama disklerini geliştirdiğini iddia ediyor. Modern arşiv diskleri, her yüz için yalnızca üç optik katmana sahip. Ancak Folio Photonics'in buluşu, bir diskin her yüzeyine 16'ya kadar katman uygulanmasına izin vererek kapasiteyi önemli ölçüde artırıyor.

Folio Photonics, bu buluşun ardından ilk disklerin 2024'te piyasaya sürülmesi hedefi ile odağını araştırmadan ürün geliştirmeye çevirecek. Başlangıçta, firmanın on diskli kartuşları 10 TB (disk başına 1 TB) kapasiteye sahip olacak, ancak daha fazla katman ekleme potansiyeli, disklerin "çoklu TB kapasitelerine" hızla ölçeklenmesine imkan tanıyacak.

Folio Photonics CEO'su Steven Santamaria, “Yetenekli mühendislik ekibimiz, tarihsel kısıtlamaların üstesinden gelen ve duyulmamış maliyet, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik avantajlarına erişim sağlayan yeni bir optik depolama yaklaşımına öncülük etti” diyor ve devam ediyor: "Folio Photonics, bu avantajlarla arşiv depolamanın ilerleme yönünü yeniden şekillendirmeye hazır."

İnternet etkinliği, dijital cihazlar, IoT sensörleri ve genel iş operasyonları tarafından üretilen veri hacmi agresif bir oranda artmaya devam ettikçe, büyük şirketlerin arşiv depolamasına yoğun bir şekilde harcama yapması bekleniyor. Şu anda, Linear Tape-Open (LTO) manyetik bant, kapasite başına en düşük maliyetiyle lider konumda bulunuyor. Ancak, bandın da zayıf yönleri var; verilere yalnızca seri olarak erişilebilmesi, belirli dosyaları bulmayı zorlaştırıyor ve şirketlerin de veri kaybını önlemek için yarı düzenli olarak yeni teybe geçmeleri gerekiyor.

Bu yüzden, ultra ucuz yeni bir optik arşiv depolama biçiminin gelişi, maddi bir etki yaratma potansiyeline sahip olacaktır. Folio Photonics'in yeni teknolojisinin sağladığı disk kartuşları banttan daha hızlı, radyasyona, tuzlu suya, neme ve sıcaklık dalgalanmalarına karşı dayanıklı olacak şekilde tasarıma ve yaklaşık 100 yıllık bir ömre sahip. Fiyat karşılaştırması açısından bakıldığında Folio, TB başına 5 ABD Doları, LTO-9 ise TB başına yaklaşık 8,30 ABD Doları fiyat sunuyor.

Horison Information Strategies danışmanlık firmasının başkanı Fred MooreArşiv verileri tipik olarak değişmez, kendisini 'bir kez yaz' olarak sunar ve değişmezlik gerektirir. Aynı zamanda, yapay zeka (AI), makine öğrenimi (ML) ve Büyük Veri analitiği, arşiv depolama sistemleri için aktivite ve erişilebilirlik gereksinimlerini artırıyor” diyor ve ekliyor: "Sonuç olarak, değişmez aktif arşivlere olan talep, yalnızca değişmezlik ve daha yüksek performans gereksinimleri patlayan ikincil depolama paradigmasını yeniden şekillendirdikçe artacaktır."