App Store davasında hem Apple'ın, hem de Epic'in itirazları reddedildi

ABD Yüksek Mahkemesi, App Store davası kapsamında hem Epic Games'in hem de Apple'ın temyiz başvurularını görüşmeyi reddetti.

App Store davasında hem Apple'ın, hem de Epic'in itirazları reddedildi

ABD Yüksek Mahkemesi, bir yargıcın Apple'ın geliştiricilere uygulama ve hizmetler için App Store dışında alternatif ödeme yöntemleri sunmasına izin vermesi gerektiği yönündeki kararını takiben hem Apple hem de Epic Games tarafından yapılan temyiz başvurularını reddetti. Mahkeme her iki itirazı da neden reddettiğine dair bir açıklama yapmadı.

Apple geçtiğimiz yılın Eylül ayında yüksek mahkemeye başvurarak, mahkemenin anayasaya aykırı bulduğu kararını gözden geçirmesini talep etmişti. Epic Games tarafından açılan dava, Apple'ın milyarlar kazanmasına yardımcı olan App Store'un iş modeline meydan okuyan ilk dava olma özelliğini taşıyordu. Mayıs 2023'te Apple, geliştiricilerin 2022'de App Store üzerinden yaklaşık 1 trilyon dolarlık toplam fatura oluşturduğunu açıklamıştı. App Store'da satılan oyun uygulamaları her yıl tahmini olarak 100 milyar dolar gelir elde ediyor.

Dokuzuncu Daire, Epic'in temyiz başvurusu lehine karar vererek Apple'ın Kaliforniya'nın Haksız Rekabet yasasını ihlal ettiğine hükmederken, App Store'un tekel olduğu iddiasını reddetti. Apple'ın temyiz başvurusunu reddetmesinin yanı sıra SCOTUS, Epic'in bölge mahkemesinin "yasal hatalar" yaptığı yönündeki temyiz başvurusunu da incelemeyecek. Epic Games CEO'su Tim Sweeney, temyiz başvurusunun reddedilmesini X'te "üzücü bir sonuç" olarak nitelendirdi.

Epic Games, 2020'den bu yana Apple'ın geliştirici işlem ücreti politikasına karşı verilen mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Spotify ve New York Times gibi diğer şirketler de Apple ve Google platformlarındaki uygulama mağazası politikalarına itiraz etmeye çalışıyor. Şu anda 60'tan fazla şirketten oluşan Coalition for App Fairness, hiçbir geliştiricinin sadece uygulama mağazasını kullanmak zorunda olmaması gerektiğine inanıyor.

Elbette bu Epic davası sadece bir başlangıç oldu, zira Apple için sorunlar birikmeye devam ediyor. Adalet Bakanlığı'nın (DOJ) bile Apple'a karşı bir antitröst davası açmayı düşündüğü bildiriliyor. DOJ, Apple'ın App Store uygulamalarının bu alandaki rekabeti öldürüp öldürmediğine ilişkin bir soruşturma yürütüyor.