Apple, 10 yılın ardından iOS tasarımını değiştiriyor mu?

Yeni bir iddia, Apple'ın on yılın ardından büyük bir iOS tasarım değişikliği için hazırlandığını söylüyor.

Apple, 10 yılın ardından iOS tasarımını değiştiriyor mu?

İOS üzerindeki tasarım öğelerinde uzun zamandır çok fazla değişiklik yapılmıyor ve eğer bir değişim olursa, genellikle çok büyük bir şey olmuyor. Ancak iyi geçmişe sahip bir kaynağın söylediğine göre, yakında çıkacak olan iOS 18, gerçekten de önemli ölçüde güncellenmiş bir görünüme sahip olabilir.

Bloomberg’den Mark Gurman’ın söylediğine göre Apple, “gerçekten de iOS’un tasarımını güncellemeye çalışıyor.” Bu bilgi çok fazla ayrıntı vermese de, belirgin farklılıklar olacağını öneriyor.

Genellikle Apple’ın yapacağı hamleleri tahmin etme konusunda güvenilir olan Gurman, iOS 18’in kısmen Apple Vision Pro’daki VisionOS'tan tasarım ilhamı alacağı yönündeki söylentilere yanıt vererek, bu “genel revizyonun” gerçekleşmeyeceğini, ama Apple’ın 2024’te bu yolda adım atmaya başlayabilir gibi göründüğünü söylüyor.

iOS’un yeni sürümleri genellikle Haziran ayındaki Apple’ın Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) tanıtıldığı için, Apple’ın üzerinde çalıştığı sistemin özelliklerini ve tasarım olarak iOS 17’den ne kadar farklı olduğunu görmek için çok fazla beklememize gerek olmayacak. En büyük tasarım değişikliğinin yapıldığı 2013 yılında sunulan iOS 7’den bu yana geçen on yılda uygulama simgeleri ve menüler değiştirilmiş ve düzenlenmiş olsa da, gerçek anlamıyla genel bir yeniden tasarım yapılmadı.

Gurman daha önce iOS 18’in “iddialı ve ilgi çekici” bir güncelleme olacağını söylemişti, bu yüzden heyecanla beklenecek pek çok özellik olabilir gibi görünüyor. Son zamanlarda teknolojideki her şeyde olduğu gibi, Siri ve iOS'un bazı büyük yeni yapay zeka destekli yeteneklerle güncellenmesiyle üretken yapay zekanın önemli bir role sahip olacağı tahmin edilebilir.

Gurman’a göre, iOS’un gerisinde kalsa da, macOS da görsel bir yenileme alacak. Ancak görünüşe göre Apple’ın macOS tasarımı için planladığı güncellemeler hala başlangıç aşamasında ve 2025 veya 2026’ya kadar tamamlanmayacak.