Apple, AB dışındaki iPhone'lara dışarıdan yükleme yapmayı nasıl engelliyor?

iOS 17.4 ile beraber Apple, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayanların iPhone'larına App Store dışından yükleme yapma imkanı sundu. Ama bu imkan ne yazık ki Türkiye için geçerli değil. Peki Apple, bizim de aynı şeyi yapmamızı nasıl engelliyor, bunun için nasıl bir yolu takip ediyor?

Apple, AB dışındaki iPhone'lara dışarıdan yükleme yapmayı nasıl engelliyor?

iPhone için iOS 17.4 güncellemesi, Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası’nın (DMA) son tarihi olan 7 Mart’ın hemen öncesinde, geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Bu son tarihin gelmesiyle beraber Apple, diğer şirketler ve hizmet operatörlerinin AB’nin DMA mevzuatına uyması gerekecek.

Apple ve iPhone söz konusu olduğunda bu, Avrupa’da iPhone’a dışarıdan uygulama yüklemeye izin verilmesini, aynı zamanda alternatif uygulama mağazalarının da kullanılabilmesini gerektiriyor. Artık AB ülkelerinde, Apple’ın kendi App Store’unun yanı sıra diğer uygulama mağazaları da dijital içerikler sunabilecek ve ayrıca, geliştiriciler alternatif ödeme yöntemlerini kullanabilecek.

Beklendiği gibi Apple, bu yeni iOS seçeneklerini sadece AB’de sunuyor. Peki ama şirket, AB dışında kalan ülkelerdeki iPhone kullanıcılarının iOS 17.4’ün getirdiği bu imkanlardan yararlanmasını nasıl engelleyecek?

İlk ipucu Vision Pro ile gelmişti

Vision Pro lansmanı, Apple’ın bu konudaki planları hakkında bazı ipuçları vermişti. Bu uzamsal bilgisayar, çalışmak için ABD merkezli bir Apple kimliğine ihtiyaç duyuyor. Bu gereklilik, Vision Pro’yu uluslararası pazarlarda satın almayı neredeyse imkansız hale getiriyor ve ABD’ye bağlı bir Apple Kimliği oluşturamadığınız sürece kullanamayacağınız anlamına geliyor.

Ayrıca iOS kodu, bir iPhone’un üçüncü taraf App Store rakiplerinden gelen uygulamaları dışarıdan yükleyip yükleyemeyeceğini belirlerken Apple’ın hangi gereklilikleri arayabileceğini de ortaya çıkardı. Bu gerekliliklerin arasında Apple Kimliği fatura adresi, kullanıcının mevcut konumu, iPhone ayarlarındaki mevcut bölge ve cihaz sınıfı (iPhone veya iPad) bulunuyor. Apple’ın iPhone’un AB dışında dışarıdan yüklemeleri nasıl kısıtlayacağı yeni bir destek belgesiyle de netleşti. Buna göre gereksinimlerin arasında “Apple Kimliğinizin ülkesi veya bölgesi, Avrupa Birliği ülkeleri veya bölgelerinden birinde olması ve fiziksel olarak Avrupa Birliği’nde bulunmanız” yer alıyor. Ancak eğer herhangi bir sebepten dolayı kısa bir süre boyunca AB’den ayrılmanız gerekiyorsa, ek bir süre boyunca alternatif uygulama pazarlarına erişebileceksiniz.

Eğer uzun bir süre boyunca AB’ye dönmezseniz, yeni alternatif uygulama pazarlarının yüklenmesi de dahil olmak üzere bazı özelliklere erişiminiz engellenecek. Zaten yüklemiş olduğunuz uygulamaları kullanabilseniz de, alternatif mağazalardan yüklenen bu uygulamalar herhangi bir güncelleme alamayacak.