Apple, Android'i "devasa bir izleme cihazı" olarak tanımlıyor

Apple'ın Android için kullandığı tanımlama yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyebilir: Android gerçekten de "devasa bir izleme aracı" mı?

Apple, Android'i "devasa bir izleme cihazı" olarak tanımlıyor

Apple, Android cihazların yıllardır sahip olduğu teknolojileri iPhone'larına eklerken, bunu sanki yepyeni bir şey yapıyormuş gibi abartmayı iyi başaran bir şirket; USB-C'ye geçişte bunu bir kez daha gördük. Başka bir deyişle Apple'ın yeni diye anlattığı pek çok özellik, aslında zaten Android cihazlarda var.

Ama Apple'ın, sağlam bir gizlilik politikasına sahip olmak gibi benzersiz işler yaptığı da bir gerçek. Bu durumu gündeme getiren son gelişme ise, devam etmekte olan bir Google antitröst davasında ortaya çıkan ve Apple'ın Android'in "devasa bir izleme cihazı" olduğunu beyan ettiği bir şirket içi sunumun ortaya çıkması. Bu tanımlama, Apple'ın Facebook, Google, Amazon ve Microsoft'a kıyasla veri gizliliğini daha iyi ele aldığını anlatmaya çalışan "Gizlilikte Rekabet" isimli bir sunumda yer alıyor.

Elbette, hem Android hem de iOS cihazları kullanıcılarını bir şekilde izleme eğiliminde; amaç daha kişiselleştirilmiş öneriler ve reklamlar sunmak ve genel olarak haritalamadan ödemelere kadar çeşitli hizmetleri geliştirmek. Ama iPhone'lar belirli izinleri etkinleştirme ve veri toplama politikalarını belirtme konusunda çok daha mantıklı ve titiz davranırken, Android telefonlar veri sömürmekten çok daha mutlu görünüyor.

Bazıları, Google uygulamalarının ve Android'in gerçekleştirdiği bazı takip işlemlerini sorun etmiyor. Veya yapay zeka özelliklerinin daha akıllı hale gelmesi için verilerin kullanılmasını... Ancak daha düşük bir profil tutmayı ve büyük teknoloji şirketlerinin yapabileceği izleme ve veri toplamayı sınırlamayı tercih eden başkaları da var.

Apple'ın mahremiyet konusundaki cesur yaklaşımı, mükemmel olmaktan uzak olsa da Android'e göre çok daha iyi görünüyor. Ama Android'in de gizlilik uygulamalarını güçlendirdiğini, insanların sonradan vazgeçmesini gerektirmek yerine veri erişimini ve takibini paylaşmak için daha fazla kontrol ve uyarı sağladığını belirtmek gerekir. Çeşitli telefon üreticileri de Android'in üzerine gizlilik kontrolleri ekleyerek, kullanıcıların ihtiyaç duymaları halinde verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağladı.