Apple Arcade'in üzerinde kara bulutlar dolaşıyor

Apple'ın 2019'da açılan abone temelli oyun servisi Arcade batıyor olabilir mi? Oyun geliştiricileri artık düzgün bir gelir elde edememekten şikayetçi.

Apple Arcade'in üzerinde kara bulutlar dolaşıyor

Apple, abonelik tabanlı oyun servisi Apple Arcade için oyun üreten geliştiricilere yaptığı ödemeleri önemli ölçüde kıstı. Bu da, geliştiricilerin platformdan uzaklaşmasına ve Apple Arcade'in yakın zamanda yeni içerik yayınlamakta sıkıntı yaşamasına neden olacak gibi görünüyor.

Apple'ın oyun aboneliği hizmeti başlatıldığından bu yana geliştiricilere yapılan hem ön ödemeler hem de "bonus havuzu" ödemeleri azaldı. Bu bonus havuzu ödemeleri bir "nitelikli oturum" ölçütü kullanılarak hesaplanıyor, ancak bu ölçütün gerçekte ne anlama geldiği veya nasıl çalıştığı net değil.

Çok genel olarak bu ölçüt, oyuncuların bir oyunu ne kadar süre oynadıkları ve oyuna ne sıklıkla geri döndükleri ile ilgili olarak hesaplamayla belirleniyor ama kimse tam olarak kıstasları bilmiyor. Dolayısıyla, geliştiriciler gelirlerinin neden düştüğünü de sorgulayamıyorlar.

Bir geliştirici, Apple Arcade platformunda ödemelerin düşmeye devam etmesini beklediklerini söylüyor. Bu da artık geliştiricilerin de platformdan umudunu kestiğini gösteriyor. Eğer Apple geliştiricileri mutlu etmenin bir yolunu bulamazsa, Arcade hizmetinin geleceği de pek parlak olmayacak gibi görünüyor.