Apple'ın çıplaklıkla savaşı, iOS 17 ile daha da sertleşiyor

Apple'ın, çocukların çıplak görüntülere ulaşmasını engelleyen iOS özelliği, iOS 17 ile sadece çocuklara özel bir özellik olmaktan çıkıyor.

Apple'ın çıplaklıkla savaşı, iOS 17 ile daha da sertleşiyor

Apple’ın çocukları iMessage üzerinden çıplak görüntüleri görüntülemekten korumak için tasarlanan iPhone için İletişim Güvenliği özelliği, video içeriği ve diğer iletişim yöntemlerinin yanı sıra yetişkin kullanıcıları da kapsayacak şekilde genişletiliyor. Pazartesi günü WWDC etkinliği sırasında duyurulan geliştirmeler, bu yılın sonlarında iOS 17 ile gelecek. Her şeyin Apple’dan bile gizli kalmasını sağlamak için tüm görüntü ve video işleme doğrudan cihazın kendisinde gerçekleştirilecek.

Mesajlarda İletişim Güvenliği özelliği, cihazdaki makine öğrenimini kullanarak iMessage’lardaki çıplak görüntüleri bir çocuğun görmesinden önce otomatik olarak bulanıklaştırıyor. iOS 17 ile beraber, genişletilmiş özellik ayrıca çocukları AirDrop, yeni Kişi Posterleri, FaceTime mesajları yoluyla ve Fotoğraf Seçici kullanarak resim kitaplıklarına göz atarken çıplaklık içeren fotoğrafları görüntülemeye veya paylaşmaya karşı koruyacak. Özellik, fotoğrafların yanı sıra, video içeriğini de çıplaklık açısından tarayabilecek. Apple, bu özelliğin FaceTime görüntülü aramaları gibi canlı video içeriği için de geçerli olup olmayacağını henüz doğrulamadı.

İletişim Güvenliği aracı, şu anda Apple’ın mevcut Aile Paylaşımı sistemi içinde isteğe bağlı bir özellik. Özellik, sonbaharda iOS 17 kullanıma sunulana kadar yalnızca iMessage’lara uygulanabiliyor, şu anda etkinleştirildiğinde bir çocuğun çıplaklık içerebilecek resimler gönderip aldığını algılıyor, ardından çocuğu uyarıyor ve reşit olmayan kişinin cihazında görüntülenmeden önce fotoğrafı bulanıklaştırıyor. Ayrıca çocuğa yararlı kaynaklar ve ek destek için güvendiği bir yetişkine mesaj gönderme seçeneği sunuyor.

Yakında yetişkinler de istenmeyen çıplak görüntülere karşı benzer korumalardan yararlanabilecek. “Hassas İçerik Uyarısı”, iOS 17 kullanan cihazlara sunulan ve her yaştan kullanıcıyı aldıkları bir resim veya video çıplaklık içeriyorsa uyaran yeni bir özellik olacak. İçerik, kullanıcılara onu yine de görüntülemek isteyip istemediklerini soran bir açılır mesaj ile işaretlenecek ve güvenlik konusunda bazı güvenceler ve faydalı rehberlik sağlanacak.