Apple, yeni iOS 17’yi tanıttı: iOS 17 özellikleri neler, iOS 17 ne zaman yayınlanacak?

Apple, iOS’un yeni sürümü iOS 17’yi resmi olarak tanıttı. Peki iOS 17’nin getireceği yenilikler neler? iOS 17 ne zaman yayınlanacak? Hangi iPhone’lar iOS 17’ye güncellenebilecek? Tüm cevaplar içeride...

iOS 17 resmi olarak tanıtıldı

Apple, WWDC Geliştiriciler Konferansı'nda iPhone'a güç veren iOS işletim sisteminin en son sürümünü, yani iOS 17’yi duyurdu. iOS'un bu en son sürümü, Kişiler uygulamasına yönelik güncellemeler, bir Günlük Kaydı (Journal) uygulaması ve iPhone'un masa başında bir akıllı ekran olarak işlev görmesini sağlayan yeni bir Bekleme modu dahil olmak üzere bir dizi yenilik ve iyileştirme getiriyor.

Kişiler uygulaması ve sesli mesajlar

Artık kişileriniz için o anda görüntülenen küçük resimler yerine tam ekran fotoğraflar veya notlar ekleyebilirsiniz. Yeni kişi görüntüleri, bir telefon geldiğinde ve Kişiler listenizdeki kişi kartında görünecek. Ayrıca bu görüntüleri kişiselleştirebilir, özel bir yazı tipi ve renk seçebilirsiniz.

Artık sesli mesajları canlı olarak yazıya çevirmek de mümkün. Böylece, bir arayan sesli mesaj bıraktığında, ne söylediğini sadece duymayacak, göreceksiniz de. Bu şekilde, cevap vermek zorunda kalmadan aramanın ne hakkında olduğunu görme şansınız olacak.

Mesajlardan bahsetmişken, FaceTime’ın da görüntülü mesaj bırakma yeteneğine kavuştuğunu belirtelim.

Check In özelliği

Check In adlı yeni bir özellik, eve veya gideceğiniz yere vardığınızda bir kişiye bildirim göndermenizi sağlıyor. Beklenmedik bir şey olursa, uygulama eve doğru yolda olmadığınızı anlayacak ve size bir şey olup olmadığını soracak. Bir sorun varsa, uygulama arkadaşınıza veya aile üyenize mesaj gönderecek.

Apple ayrıca, insanlar arasında bağlantı kurma, video paylaşma ve ardından paylaştığınız dosyayı göndermeye devam ederken alanı terk etme yeteneği dahil olmak üzere AirDrop'ta iyileştirmeler yapıyor. Bu şekilde, büyük bir video veya bir dizi fotoğraf paylaşıyorsanız işlerinize devam edebileceksiniz.

Daha doğru otomatik düzeltme

Apple, iOS 17'nin, otomatik düzeltme özelliğinin doğruluğunu artırmak için bir dönüştürücü dil modeli aldığını söylüyor. Apple M işlemcileri sayesinde her tuşa dokunduğunuzda bu model çalışıyor. Apple ayrıca, otomatik düzeltmenin bir kelimeyi kolaylıkla öğrenebileceğine de vurgu yapıyor.

Journal uygulaması

Yeni bir uygulama olan Journal (Günlük) da bu iOS 17 ile birlikte gelecek. Cihaz üzerinde makine öğrenimini kullanan uygulama, fotoğraflar, müzik, konum, podcast'ler, antrenmanlar ve daha fazlası olsun, yaptığınız şeylere dayalı olarak öneriler sunabiliyor.

Uygulama, bir girişi bir araya getirmeye başladığınızda size istemler de verecektir. Plajın ve konumun fotoğraflarını uygulamaya eklerseniz, istem, deneyim hakkında kafa yormanız için yolculuk hakkında en çok neyi beğendiğinizi soracak.

Akıllı ekran özelliği

Apple, iPhone 14 Pro'nuzu gece boyunca boşta bırakıldığında akıllı bir ekrana dönüştüren Bekleme adlı bir özellik sunuyor. Programlar, fotoğraflar, tuttuğunuz takımın son maçının skoru ve yemek teslimatı gibi şeylerle ilgili bildirimler hakkındaki bilgilerinizi bu ekranda görebileceksiniz. Geceleri Bekleme modu, ekranı kırmızı bir saate dönüştürecek.

Hey Siri için yolun sonu

Siri de iOS 17’den nasibini alanlar arasında. Artık Siri’yi çağırmak için "Hey, Siri" demeniz gerekmeyecek; sadece "Siri" demeniz yeterli olacak. Ayrıca arka arkaya komutlar da verebileceksiniz.

iPadOS 17 de tanıtıldı

Apple'ın iPad tabletleri için kullandığı iPadOS da 17. Sürümüne güncelleniyor. iPadOS 17, yeni bir özelleştirilebilir kilit ekranını ve Sağlık uygulamasını iPad kullanıcıları için sunmaya başlıyor.

Bilgi girmeniz gereken alanları gösterecek ve iPad'inizden formları doldurmanızı kolaylaştıracak yeni otomatik alan algılama özelliğinin eklenmesi sayesinde PDF'lerin kullanımı, iPadOS 17 ile daha kolay hale geliyor. PDF'ler, Apple'ın Notes uygulamasında da mevcut ve size uygulama aracılığıyla PDF'lere açıklama ekleme veya başkalarıyla işbirliği yapma olanağı sağlanıyor.

Doğal olarak iPadOS 17, iOS 17 ile pek çok özelliği de paylaşıyor olacak.

iOS 17 ne zaman çıkacak?

Apple'ın iOS 17 ve iPadOS 17’yi Eylül ayındaki yıllık iPhone tanıtım etkinliği sırasında yayınlanması bekleniyor. Başka bir deyişle her iki işletim sistemini de, iPhone 15’lerin tanıtımı sırasında indirme şansı bulacağız.

iOS 17 hangi iPhone’lara gelecek?

Apple, iOS 17 için iPhone 7, iPhone 8 ve iPhone X’i liste dışı bırakıyor. Başka bir deyişle iPhone XR öncesinde satışa sunulan iPhone modelleri iOS 17’ye güncellenmeyecek.

iOS 17’ye güncellenecek iPhone modelleri şunlar:

  • iPhone XR
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone SE (2.nesil)
  • iPhone SE (3.nesil)
  • iPhone 11 serisi
  • iPhone 11 Pro serisi
  • iPhone 12 serisi
  • iPhone 12 Pro serisi
  • iPhone 13 serisi
  • iPhone 13 Pro serisi
  • iPhone 14 serisi
  • iPhone 14 Pro serisi