Apple'ın uzun zamandır beklenen M2 işlemcisi ortaya çıktı

Apple, beklenen M2 işlemcisini sonunda tanıttı. Peki, yeni işlemci, tanıtıldığında büyük sükse yapan M1 işlemcisinden ne gibi farklar içeriyor?

Apple'ın M2 işlemcisi ortaya çıktı

Apple, her yıl düzenlediği WWDC konferansında M1 işlemcisinin halefi olan M2 işlemcisini tanıttı. Peki, uzun zamandır beklenen M2 işlemcisinin özellikleri ve getirileri neler?

Apple’ın tanıttığı yeni M2 işlemcisi, 5 nanometre fabrikasyon sürecinin eseri olarak tasarlanırken, M1 işlemcisine göre önemli farklar getiriyor. M1 işlemcisine göre CPU performansında yüzde 18 oranında artış gösteren, GPU performansında ise yüzde 35 oranında iyileştirmeler sunan M2 işlemcisi, Neural Engine çipinde de yüzde 40 oranında daha yüksek hız sağlıyor. Ayrıca M1’e kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla bellek bant genişliği içeren M2 işlemcisi, 24 GB birleşik belleği de destekliyor.

Apple’ın Donanım Teknolojilerinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yarımcısı Johny Srouji, artık yeni MacBook Air ve 13 inç MacBook Pro’ya güç verecek M2 işlemcisi hakkında şunları söyledi: “M2, 2’inci nesil M serisi işlemcilerini başlatıyor ve M1’in olağanüstü özelliklerinin ötesine geçiyor. Güç açısından verimli performansa durmaksızın odaklanmamızla M2 serisi daha hızlı bir CPU, GPU ve Neural Engine’e sahi. Ayrıca daha yüksek bellek bant genişliği ve ProRes hızlandırma gibi yeteneklerle birlikte M2, Mac için Apple işlemcilerinin muazzam inovasyon hızını sürdürüyor.”

Apple, 2’inci nesil 5 nm fabrikasyon sürecini kullanan M2 yongasının, önceki modelde kullanılandan yüzde 25 oranında daha fazla olarak tam 20 milyar transistör içerdiğini belirtirken, yerleştirilen ek transistörler, çipin daha zor görevlerin üstesinden gelmesini sağlayacağını açıkladı.

Öte yandan M2 işlemcisinin, bir Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarda yer alan 10 çekirdekli bir işlemci ile aynı güç seviyesinde neredeyse 2 kat daha fazla performans gösterdiğini de söyleyen Apple, yine PC’lerde bulunan 12 çekirdekli bir yonga ile karşılaştırmada M2’nin güç tüketiminin 4’te 1 oranındayken, yüzde 90 oranında performans sergilediğini de ileri sürüyor.

Apple’ın M2 işlemcisinin diğer özellikleri de şu şekilde:

  • Neural Engine, saniyede 15,8 trilyona kadar işlemi işleyebilir. Bu değer M1'den yüzde 40 daha fazla.
  • Medya motoru, 8K H.264 ve HEVC videoyu destekleyen daha yüksek bant genişliğine sahip video kod çözücü içeriyor.
  • Apple'ın güçlü ProRes video motoru, hem 4K hem de 8K videonun birden çok akışının oynatılmasını sağlıyor.
  • Apple'ın yeni Secure Enclave'i, sınıfının en yüksek oranında güvenlik sağlıyor.
  • Yeni görüntü sinyali işlemcisi (ISP), daha iyi görüntü paraziti azaltmada bulunabiliyor.