Apple'ın "buzdolabı - tost makinesi" teorisi, yeni Mac Pro ile tarih olabilir

Apple, yıllar boyunca karşı çıktığı dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayar fikri konusunda sert bir U-dönüşü yapabilir.

Apple, dokunmatik ekranlı bir Mac Pro istiyor

Apple, uzun bir süredir dokunmatik ekranları Mac'lerine entegre etmeyi reddediyor. 2010 yılında, Apple'ın kurucusu Steve Jobs, Mac'lere dokunmatik ekran eklemenin “ergonomi açısından korkunç” olduğunu söylemişti. Ve 2012'de Apple CEO'su Tim Cook, tabletlerin ve dizüstü bilgisayarların karıştırılmasını ekmek kızartma makinesi ve buzdolabının birleştirilmesine benzetti. O sırada yaptığı yorumda “bir tost makinesi ve bir buzdolabını bir araya getirebilirsiniz, ancak bu şeyler muhtemelen kullanıcıyı memnun etmeyecektir” demişti.

Ama şimdi, şirketin Mac serisine dokunmatik ekranlar eklemeye çalıştığı bildiriliyor. Bu da Apple'ın on yıldan uzun bir süre sonra eski ifadelerinden geri adım attığı anlamına geliyor. Konuya yakın kişilerden alıntı yapan bir Bloomberg haberine göre, çok sayıda Apple mühendisinin projede yer alması, şirketin dokunmatik olarak kontrol edilebilen Mac'ler üretmeyi ciddi olarak düşündüğünü gösteriyor.

Apple'ın, dokunmatik ekranları öncelikle MacBook Pro'ya dahil etmek istediği ve bu arada geleneksel bir dizüstü bilgisayar tasarımını korumak istediği söyleniyor. Ancak bunun 2025'ten önce olması beklenmiyor. Dokunma desteğinin, zaman içinde diğer Mac modellerini kapsayacak şekilde genişletimesi de mümkün olabilir.

Cupertinolu teknoloji devi, MacBook Pro yenilemesiyle uyumlu olarak ekranları için OLED paneller kullanmayı da planlıyor. Şu anda şirket, Mac'lerinde LCD ekranlar kullanıyor. Ancak Apple Watch ve iPhone'lar OLED kullanıyor. OLED ekrana sahip ilk iPad Pro'nun ise 2024'ün ilk yarısında piyasaya sürüleceği söyleniyor.