Apple geri döndü, Avrupa akıllı telefon pazarında liderliği ele geçirdi

Yeni bir rapor, Apple'ın en sonunda Avrupa'da da Samsung'u geçtiğini ve akıllı telefon pazarında liderliği ele geçirdiğini gösteriyor.

Apple geri döndü, Avrupa akıllı telefon pazarında liderliği ele geçirdi

Piyasa analiz firması Canalys, Apple’ın 2023’ün son çeyreğinde Avrupa’daki akıllı telefon sevkiyatlarında liderliği tekrar ele geçirdiğini duyurdu. Böylece Apple, sevkiyatların çok yakın olduğu 2022’nin son çeyreğinde bile liderliği elinde tutmayı başaran Samsung’u geride bırakmış oluyor.

Üçüncü, dördüncü ve beşinci sırada Xiaomi, Motorola ve HONOR yer aldı ve bu firmalar son birkaç yıldır yerlerini korudular. Altıncı sırada, HONOR ile rekabet eden ancak 2023’ün son üç çeyreğinde geride kalan Google yer aldı.

Apple, önceki yılın aynı dönemine kıyasla dördüncü çeyrekte pazar payını %31’den %33’e çıkardı. Diğer şirketlerin aynı dönemde pazar payları ise şu şekilde değişti: Samsung %32’den %28’e düştü, Xiaomi %17’den %16’ya düştü, Motorola %3’ten %5’e yükseldi ve HONOR %1’den %3’e yükseldi.

Avrupa’daki durum hakkında daha fazla yorum yapan Canalys Analisti Runar Bjørhovde’nin açıklaması şu şekildeydi: “Üst düzey akıllı telefonlar 2023’ün 4. çeyreğinde Avrupa pazarında rekor bir pay aldı. Akıllı telefon sevkiyatlarının neredeyse %40’ı, fiyatı 800 ABD Doları veya daha yüksek telefonlardan oluşuyordu. Üst seviye segment hakimiyeti, güçlü iPhone 15 Pro talebinin yanı sıra tutarlı Galaxy S serisi hacmi ve büyüyen Google Pixel tarafından desteklendi. İleriye baktığımızda Apple, yaklaşan yenileme döngüsünden yararlanmayı hedefleyecek. Bu, İspanya’da Santander ile birlikte yürütülen kanal olarak banka yaklaşımı gibi tüketicilerin iPhone satın almasını sağlayacak yeni pazar yollarının keşfedilmesini de içeriyor. Samsung tarafında ise, birinci sınıf S serisi ve katlanabilir cihazlar öncelik olmaya devam ediyor ve şirket, hizmet tabanlı bir abonelik modelini test etmeye çalışıyor.”

Bu verilerin dikkat çekici bir diğer kısmı ise, önceki yılların dördüncü çeyreklerinde olduğu gibi, dördüncü çeyrekte Samsung’un sevkiyatları düşerken Apple sevkiyatlarının artması. Ancak Samsung diğer çeyreklerde toparlanma eğilimi gösterdiği için 2024’te de aynısı olabilir ve bu yılın nasıl ilerleyeceğini bekleyip görmemiz gerekecek.