Avrupa Birliği, Apple, Google Meta hakkında dev bir inceleme başlattı

Avrupa Birliği'ne bağlı olan Avrupa Komisyonu, teknoloji devlerinin DMA uyumluluğunu incelemek için büyük bir inceleme başlattığını duyurdu.

Apple, Google ve Meta'yı terletecek dev bir inceleme başlatıldı

Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasasına (DMA) ilişkin olası uyumluluk ihlallerine ilişkin bir soruşturma başlattı. AB’nin düzenleyici kurumu Avrupa Komisyonu, bu soruşturmayla Apple’ı, Google’ın ana şirketi Alphabet’i ve Facebook ile Instagram’ın ana şirketi Meta’yı hedefliyor.

AK, basın açıklamasında sırasıyla iOS App Store ve Google Play Store için Apple ve Alphabet’in olası uyumluluk sorunlarını inceleyeceğini söyledi. Kurum, her iki şirketin de DMA’nın yönlendirici kurallarına uyup uymadığını göreceklerini söylüyor. Bu kurallar, her iki uygulama mağazasının da uygulama geliştiricilerinin tüketicilere bu mağazaların dışında tekliflere erişim sunabilmesi için taban hazırlamasını gerektiriyor.

Apple, ayrıca iOS cihaz sahiplerinin uygulamaları kolayca kaldırabilmesi, varsayılan ayarları değiştirebilmesi ve farklı bir arama motoru veya web tarayıcısı kullanmak istediklerinde seçim ekranlarına ulaşabilmesi için oluşturulan DMC kurallarını ihlal edip etmediğinin belirlenmesi için de ayrı bir soruşturma altında.

Google Arama da inceleme altında

Komisyon, Google Arama’da da DMA ihlallerini incelediğini belirtiyor. Kurum, Google’ın arama sonuçlarının, öncelikli olarak Google Alışveriş, Google Uçuşlar ve Google Otelleri gibi Alphabet’in kendi hizmetlerini gösteren tercihli sonuçlar sağlamak yerine, üçüncü taraflara adil erişim sunup sunmadığını denetlemek istiyor.

Son olarak komisyon, Meta’nın Avrupa’da Facebook ve Instagram sosyal ağları için reklamsız abonelik planları sunma yönündeki son kararını değerlendiriyor. AK, bu iş modelinin, Meta gibi bazı şirketlerin “kişisel verilerini farklı temel platform hizmetlerinde birleştirmeyi veya çapraz kullanmayı düşündüklerinde kullanıcılardan izin almasını” gerektiren DMA kurallarına uyup uymadığını inceleyeceğini söyledi.

AK, bu resmi soruşturmalara ek olarak olası ek soruşturmalar için kanıtlar toplamakta olduğunu da belirtti. Bunlardan biri, Avrupa’da iOS cihazlarda alternatif uygulama mağazalarına izin vermek için Apple’ın ücret yapısını inceleyecek. Diğeri, çevrimiçi mağazasında üçüncü taraf ürünlere göre kendi ürünleri için avantajlar sunduğuna dair kanıt bulmak için Amazon hakkında bilgi toplayacak. Ayrıca AK; Alphabet, Amazon, Apple, Meta ve Microsoft’tan DMA uyumluluğuyla ilgili tüm belgeleri saklamalarını istiyor.

AK, Apple, Alphabet ve Meta’ya yönelik resmi soruşturmaların 12 ay içinde sonuçlanacağını tahmin ediyor. Komisyon, bu soruşturmalarda DMA ihlalleri tespit edilmesi halinde “şirketin dünya çapındaki toplam cirosunun” yüzde 10’unu etkileyebilecek veya tekrarlanan ihlaller olması durumunda daha da yüksek para cezaları uygulayabilir.