Apple iMac 21.5 inç testte!

Apple'ın son bombası iMac 21.5 inç test merkezimizde; ne kadar iyi olduğunu kanıtlamaya çalıştı...

Apple iMac 21.5 inç testte!

Resmi tanıtımından birkaç hafta sonra Apple yeni iMac'i piyasaya sundu. Şimdilik sadece 21,5 inç sürümü satışta; 27 inç iMac yeni yılda geliyor. Küçük iMac'i sizler için paketinden çıkarıp, onu bu kadar özel kılan şeyleri araştırdık.

Yeni, çok şık tasarım

iMac bilgisayarlar her zaman için gerçek birer göz ziyafeti olmuş, sık sık da hali vakti yerinde Apple severlerin oturma odalarında göze çarpan bir aksesuar olarak yer almıştır. Bu sene, Apple yine artık meşhur olduğu "küçültmeye" gitmiş ve iMac'i güzelce ufaltmış. Şöyle ki, yeni iMac kasası en düz olduğu kısımda, özellikle ekranın kenarlarında sadece 5 milimetre kalınlıkta. Donanımın asıl yüklendiği kısım olan ortalara doğruysa belirgin şekilde kalınlaşıyor. Apple bu uyumsuzluğu, ince kenardan geniş arka yüze doğru akan ve neredeyse gözle fark edilemeyen çok hoş bir kıvrımla çözmüş. Bilgisayar, yatay olarak eğilmeye izin veren sabit bir taban üzerine yerleştirilmiş.

Güncel donanım

Güncel donanım

Apple teknik olarak da iMac'i tamamen güncellemiş. Örneğin artık Intel'in Ivy Bridge mimarisi kullanılıyor. En küçük konfigürasyonda 21,5 inç iMac 2,7 GHz Core i5 işlemci, 1.600 MHz temel saat hızında 8 GByte RAM, 1 TByte kapasiteli sabit disk ve Nvidia Geforce GT 640M ekran kartıyla donatılmış. İkinci standart konfigürasyonda 2,9 GHz Core i5 işlemci ve Geforce GT 650M ekran kartı sunuluyor. 27 inç'lik modellerde ise, 3.2 GHz Core i7 işlemci, 16 GByte RAM ve Fusion Drive adı verilen sabit diske sahip bir iMac sistemine sahip olunabilecek.

Her sistem seçeneğinde bulunan özelliklerse şunlar: Arka tarafta toplam 4 adet USB 3.0 girişi, iki adet Thunderbolt, bir adet kulaklık bağlantısı, Gigabit LAN ve bir SDCX kart okuyucu... Ön tarafta Facetime HD kamera ve iki adet mikrofon bulunurken alt yüzü iki adet hoparlör süslüyor. Öte yandan bilgisayarda optik sürücü bulunmamakta ve sonradan eklenmesi de mümkün değil. Optik sürücüye ihtiyaç duyanların harici bir sürücü edinmesi gerekiyor.

Fusion-Drive: SSD ve HDD arasında bağlantı

Fusion-Drive: SSD ve HDD arasında bağlantı

Masaüstü PC'lerde uzun süredir kullanılan bir şeyi şimdi Apple iMac'lerde kullanıyor: Süper hızlı fakat görece ufak SSD ve daha yavaş, büyük sabit diskin birleşimini Fusion Drive adı altında paketliyor. Her iki sürücü de iMac'in içinde ama MacOS tarafından tek bir depolama alanı gibi idare ediliyorlar.

Fusion-Drive, kullanıcı davranışlarını analiz eden bir yazılım bileşenine de sahip. Eğer sabit diskte kaydedilmiş olan bir aracı çok sık kullanıyorsanız otomatik olarak SSD üzerine aktarılıyor. Böylece bu araçlara erişim belirgin şekilde hızlanıyor. SSD sadece 128 GByte hafıza sunduğundan, sistem tersi yönde de çalışıyor. Yani seyrek olarak kullanılan programlar HDD üzerine taşınıyor.

MP3'ler, filmler veya belgeler gibi medya verileri daima sabit disk üzerinde tutuluyor. Fusion-Drive için istenen ek fiyat maalesef şu an için biraz fazla: Yurtdışında 250 euro...

Performans ve sonuç

Performans ve sonuç

İlk bakışta yeni iMac'in büyük bir başarı olduğu görülüyor. İşin içine performans girdiğinde de bilgisayar; aynı etkiyi yaratıyor. Özellikle Fusion Drive'ın yardımı, yeni iMac'in gerçek bir performans canavarı olmasını sağlamış. OS X Mountain Lion işletim sistemi, tüm konfigürasyonlarda kusursuz bir performans sergiliyor.

21.5 inç'lik ekranın sunduğu çözünürlük 1.920x1.080 piksel. Diğer tüm iMac'lerde olduğu gibi, yeni iMac'de de görüntü kalitesi neredeyse kusursuz. Renkler son derece canlı, görüntü keskin ve çok net. Ekranın yansıma konsunda da önemli bir performansa sahip olduğunu ekleyelim.

Dahili hoparlörlerin sunduğu ses kalitesi, bir dahili hoparlör sistemi için oldukça tatminkar. Ancak yeni iMac'den de, diğer tüm iMac'ler gibi kusursuz bir ses kalitesi beklemeyin; hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Sonuç

Tasarım çığır açıcı nitelikte; bu görsel kaliteye yaklaşan başka bir üretici yok. İşçilik kusursuz. En güncel donanımlar kullanılmış; çok sayıda bağlantı noktası var. Ancak optik sürücüden vazgeçemeyenlerin ne yazık ki harici bir cihaz almaları gerekecek.

Henüz resmi olarak satın alamasak da, 21.5 inç iMac'i 4.000 TL civarında bir başlangıç fiyatıyla piyasada bulmanız mümkün.

21.5 inç yeni iMac'in test merkezimizdeki macerasına ulaşmak için galerimizi ziyaret edebilirsiniz...

Okuyucu Yorumları