Apple, iPhone 15'in pil ömrünü iki katına çıkarttı

iPhone 15 sahiplerine müjdeli haber yeni güncellemeyle geldi. Apple cihazın pil ömrünü iki katına çıkardığını duyurdu. Peki bu nasıl oldu?

Apple, iPhone 15'in pil ömrünü iki katına çıkarttı

Apple, şaşırtıcı bir karar alarak iPhone 15'in pil ömrünü güncelledi. Şirket yaptığı açıklamada, en yeni iPhone'larının herhangi bir yeni donanım veya yazılım güncellemesi olmaksızın 1.000 döngüden sonra orijinal şarj kapasitelerinin hala yüzde 80'ini koruyabileceğini söyledi. Bu değişiklik, telefonların pil ömrü için bir derecelendirme yapacak olan yeni AB düzenlemelerine yetişmesiyse büyük tesadüf oldu. iPhone 15'ler artık Avrupa pazarında rakip telefonlara göre pil ömrü avantajı da sunmuş olacak.

Bugüne kadar Apple'ın çevrimiçi destek belgelerinde iPhone pillerinin 500 döngüden sonra orijinal tam şarjlarının yüzde 80'ini koruduğu belirtiliyordu. Ancak şirket 2023 akıllı telefonlarında - iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max - yaptığı uzun testlerden sonra bu pil ömrünü 1.000 döngüye çıkarmanın mümkün olduğunu tespit etti ve gerekli güncellemeleri yaptı.

Apple, testlerin pillerin belirli koşullar altında 1.000 kez şarj edilip boşaltılmasını ve yaygın kullanımları yansıtan bir dizi testi içerdiğini söylüyor. Herhangi bir fiziksel ya da yazılımsal değişiklik olmadan tahminin nasıl iki katına çıktığı konusunda ise şirket, yükseltmeyi pil bileşenlerinde ve iOS güç yönetiminde yapılan sürekli iyileştirmelere bağlıyor.

Apple'ın pil sabıkası

Bu arada Apple, "pil ömrü" konusunda sabıkalı olduğu için bu tür haberler daima şaibe altında kalabiliyor. Şirket birkaç yıl önce, kullanıcıların sosyal medyada organize olarak yaptıkları şikayetlerden sonra, telefonların pil ömrünü kasten düşürdüğünü itiraf ederek özür dilemiş ve ardından yayınladığı güncellemeyle bu sorunu ortadan kaldırdığını duyurmuştu. Yani şirket telefonların pillerinin çabuk "ölmesi" için fabrika çıkışında onları ayarladığını kabul etmişti. Bu nedenle de iPhone kullanıcıları 1-2 sene içinde telefonlarını sürekli şarj etmek zorunda kalmaktan bıkıp ya yeni pil satın almak için iPhone servislerine başvuruyor, ya da yeni iPhone almaya ikna oluyordu.