Apple iPod Nano 7G testte!

iPod Touch'tan sonra, Apple'ın yeni nesil iPod Nano'su da zorlu testlerimizde ter döktü!

Apple iPod Nano 7G testte!

iPod Touch'ın yanı sıra Apple, geçtiğimiz aylarda Nano ve Shuffle'a da yeni bir görünüm kazandırdı. Daha önce incelediğimiz yeni nesil iPod Touch'tan sonra, şimdi de iPod Nano'ya yakından bakıyoruz ve bu ufak iPod'un vereceğiniz paraya değip değmeyeceğini araştırıyoruz.

Ufak bir kare şeklindeki selefine nazaran, 7. nesil iPod Nano daha çok iPod Touch'ın ufak modeline benziyor: Boyutları 76,5 x 39,6 x 5,4 mm. Cihazın ağırlığı ise sadece 31 gram...

2.5 inç boyutundaki çoklu dokunmatik ekranı, iPod Touch ve iPhone'dan alışık olduğunuz kolay kullanımı sağlıyor. Piksek yoğunluğu ise 202 ppi. Ayrıca Apple yeni iPod Nano'yu klasik siyahtan parlak pembeye, metalik griden beyaza kadar pek çok farklı renkte piyasaya sürüyor. Kasanın arka kısmı alüminyumdan yapılmış ve diğer Apple ürünleri gibi, iPod Nano'nun da çok kaliteli durmasını sağlıyor.

Müzik ve video var; ama uygulamalar...

Müzik ve video var; ama uygulamalar...

İşletim sistemi olarak iOS'un kırpılmış ve özelleştirilmiş bir sürümünü kullanmış Apple 7. nesil iPod Nano'da. Ana ekranda 6 adet simge bulunuyor; bunların arasında video, müzik ve radyo zaten başı çekiyor. AppStore'da bulunan uygulamaları görebilme ya da kullanabilme şansınız ne yazık ki yok. Ayrıca WLAN ve UMTS özelliklerinden de yoksun kalacağınızı bilmelisiniz. Onun yerine kablosuz kulaklığınıza ya da ses sisteminize bağlanabilmek için Bluetooth bağlantı seçeneği ile yetinmek zorundasınız.

Pek çok farklı rengi olmasına rağmen sadece 16GB kapasiteye sahip olarak satılacak olan 7. nesil iPod Nano, Apple'ın en yeni EarPods kulaklıkları ve Lightning soketiyle geliyor. Fiyatı yurtdışında 170 euro civarlarında.

Ve şimdi test zamanı!

Ve şimdi test zamanı!

Ses kalitesi testlerimiz şunu açıkça gösteriyor ki, yeni iPod Nano, daha önce test ettiğimiz iPod Touch gibi, gerçek bir ses canavarı. Apple'ın iPod'larında zaten duymaya alıştığımız kaliteli ses, yeni nesil Nano'da da baş rolde. Özellikle zengin baslara sahip olması, müzik dinlemeyi gerçek bir keyif haline getiriyor.

Sesin ne kadar kaliteli olduğunu şu değerlerden de anlamanız mümkün: Çok düşük bozulma (distorsiyon)( % 0.03) ve çok iyi sinyal-gürültü oranı (99.9 dBR)...

Diğer pek çok MP3 çaların en zayıf noktası, genellikle beraberlerinde gelen kulaklıklar oluyordu. iPod Nano ile birlikte gelen EarPods kulaklıklar ise, özel şekli sayesinde kulağınıza çok iyi bir şekilde oturuyor. Testlerimizde, diğer kulaklıklardan çok daha iyi bir performans sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama yine de profesyoneller için özel üretilen kulaklıklarla yarışamıyor.

Aşırı ince tasarımından dolayı, bataryaya fazla alan ayrılamamış. Bunun acı sonucu ise, özellikle video izlerken karşımıza çıkıyor. 2 saatlik video oynatımının ardından iPod Nano'nun şarjı bitiyor ve bilgisayardan ya da bir fişten yeniden şarj etmeniz gerekiyor. Tatmin edici bir süre olmasa da 2 saat ortalama bir Hollywood filmini izlemeye yetiyor.

Müzik oynatma süresiyle ilgili detaylı testlerimizde ise, bataryanın yeterli performansı sunduğunu gördük. Kesintisiz müzik çalma süresini, 32 saat 42 dakika olarak belirledik. Bu kadar küçük bir cihazdan bu batarya performansını almak oldukça şaşırtıcı.

Kısacası yeni Nano, müzik dinlemek isteyenler için hem çok kaliteli bir ses deneyimi yaşatıyor; hem de bataryası ile gayet başarılı bir süre sunuyor. Videolar içinse aynı durum söz konusu değil: Ekran çok kaliteli ve görüntü son derece keskin. Ama 2.5 inç büyüklüğünde ve 432 x 240 çözünürlükte uzun filmler izlemek pek akıl karı değil. Üstelik 2 saatten fazla bir süreniz de yok.

Sonuç ve alternatif

Sonuç ve alternatif

Yeni iPod Nano, adına yakışır şekilde, çok ince ve çok hafif olduğu için pantolon ya da ceket cebine rahatlıkla sığıyor. Alüminyum kasası sayesinde düşme, çarpma darbelerine karşı koyabiliyor. Ses kalitesi mükemmele çok yakın.

Yani müzik dinlemek konusunda iPod Nano, büyük ağabeyi iPod Touch'ı aratmıyor. Ama sizin istediğiniz müziğin yanında video izlemek ve hatta iOS uygulamaları ile zaman geçirmekse, o zaman iPod Nano'nun sizin için ideal seçim olup olmadığını tekrar tekrar düşünmenizde yarar var.

Alternatif: Rakip çok uzakta değil

Yine bir başka Apple, 6. nesil iPod Nano 8GB ile kaliteli müziğe daha ucuza ulaşmanız mümkün. Daha ufak fakat biraz daha kalın olan 6. nesil iPod Nano'yu mandalı sayesinde elbiselerinize tutturabilir ya da özel kayışıyla saat gibi kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları