iPod Touch 5G testte!

Apple'ın iPhone 5 ile birlikte sessiz sedasın tanıttığı yeni iPod Touch 5G tüm detaylarıyla testte!

iPod Touch 5G testte!

Son zamanlarda Apple dendi mi hemen herkesin aklına iPhone 5 geliyor olabilir. Ama Apple, bir yandan da, kendisini Apple yapan efsane ürünlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu ürünlerin başında ise, tabii ki, piyasaya ilk kez sürüldüklerinde medya oynatıcılarda adeta devrim yapan iPod'lar geliyor.

iPhone 5 ile birlikte tanıtılsa da yeni iPhone'un gölgesinde kalmaktan kurtulamadı yeni nesil iPod'lar... Ama aslında Apple, her yeni iPod neslinde, bir önceki nesle göre önemli değişiklikler yapıyor. Hatta bu değişiklikler, çoğu zaman iPhone'larda yaşan değişikliklerden bile daha büyük olabiliyor.

Test merkezimizi ziyaret eden yeni nesil iPod Touch da bu durumu kanıtlayan ürünlerden sadece biri. Bakalım iPod Touch 5G olarak da bilinen yeni nesil cihaz, ne kadar başarılı...

Donanım ve performans

Donanım ve performans

iPod'lar piyasaya 3 farklı ana model olarak sürülüyor. Bunlar giriş seviyesi iPod Shuffle, orta seviye iPod nano ve üst seviye iPod Touch. iPod Touch, bir taşınabilir medya oynatıcıdan çok, telefon özelliği sunmayan bir iPhone'a benziyor aslında. Tabi yeni nesil iPod Touch, iPhone 5 ile gelen bazı yenilikleri bünyesinde barındırıyor.

4 inç'lik dokunmatik ekran, iPhone 5'in ekranı ile aynı özelliklere sahip. 1.136 x 640 piksel çözünürlük sunan Retina ekran, hem dokunuşlara verdiği tepkiler, hem de sunduğu keskin renkler ve parlaklık ile beğenimizi kazanmayı başardı.

iPhone 5'teki A6 işlemci yerine, iPod Touch 5G'de çift çekirdekli A5 işlemci bulunuyor. Bu işlemci, bir önceki iPod Touch'a göre daha akıcı bir kullanım sunuyor. Ama asıl fark, grafik performansında kendini belli ediyor. Cihazdaki RAM miktarı ise 512 MB.

"Ağır" olarak nitelendirebileceğimiz uygulamalar, iPod Touch 5G için pek sorun olmuyor. iPhone 4S'in bile şu anki uygulamalar için yeterli performansa sahip olması, bu durumu çok da şaşırtıcı bir durum olmaktan çıkartıyor. Uygulama açılış süreleri son derece kısa ve bu sayede kullanıcılar, iOS uygulamaları ile, çok fazla sıkıntı çekmeden haşır neşir olabiliyorlar.

Kamera ve fotoğraf kalitesi

Kamera ve fotoğraf kalitesi

iPod Touch'ın üzerinde 2 adet kamera bulunuyor. Arka yüzdeki kamera 5 megapiksellik bir çözünürlüğe sahip. Aslında bu kamera, sunduğu kalite ile bir öncek iPhone olan iPhone 4S'e benzer bir çekim kalitesi sunuyor. LED flaşın, diğer tüm taşınabilir cihazlarda olduğu gibi, kusursuz bir çözüm olmadığı açık. Ama ortam çok karanlık değilse, bu flaş, "durumu kurtaracak" bir performans sunabiliyor. Karanlık ortamlarda ise fotoğraflarda oluşan kumlanmanın arttığı hemen belli oluyor.

5 megapiksellik kamera, aynı zamanda 1080p Full HD video çekimlerine imkan tanıyor.

iPod Touch 5G'nin ön yüzünde de, 1,2 megapiksellik ikinci bir kameraya yer verilmiş. Bu kameranın başlıca görevi, tabii ki FaceTime ile görüşme yaptırtabilmesi. Bu kamera da, 720p çözünürlüğünde video kayıtlarına imza atabiliyor. Her iki kamera da, saniyede 30 kareye kadar çekim yapabiliyor.

Siri'ye ilk merhaba!

Siri'ye ilk merhaba!
Nano ve Touch 5G...

iPod Touch 5G ile birlikte iPod kullanıcıları, ilk kez Apple'ın sesli asistanı Siri'yi yanlarında taşıyabiliyorlar. Tabi cihaz bunu, biraz da iOS 6'ya borçlu. 802.11a/b/g/n Wi-Fi desteği sayesinde internete bağlanabilen yeni iPod Touch, bununla birlikte Bluetooth 4.0 desteği de sunuyor. iOS 6 ile birlikte gelen, Apple'ın canını çok fazla sıkan haritalar uygulaması, doğal olarak yeni iPod Touch'da da yerini almış durumda.

Cihaz çalışmak için ihtiyaç duyduğu gücü 1030 mAh'lık bataryasından alıyor. Apple'ın verdiği verilere göre bu batarya, 40 saat müzik dinlemeye ve 8 saat video seyretmeye yetiyor. Gerçek hayata döndüğümüzde ise, tabii ki bu değerlere ulaşamıyoruz. Ama yaptığımız testler, iPod Touch 5G'nin, Apple'ın verilerine en azından yaklaşabildiğini gösterdi.

iPod Touch 5G ile birlikte, iPhone 5'te de gördüğümüz Lightning bağlantı arabirimi kullanılmış. Özel Ligtning kablosu ile bilgisayara bağlanabilen cihaz için Apple, " bu kadar ince bir cihazı var edebilmek için, tabii ki bazı şeyleri küçültmemiz gerekiyordu" diyor.

Ses kalitesi ne kadar iyi?

Ses kalitesi ne kadar iyi?
EarPods ile yüksek ses kalitesi geliyor...

Ve şimdi de gelelim, iPod Touch 5G'nin asıl işini, yani bize müzik dinletme işini ne kadar başarılı yapabildiğine... Tüm iPod'lar gibi, iPod Touch 5G de, piyasada bulabileceğiniz en yüksek ses kalitesine sahip. Özellikle bas sesler konusunda, iPod Touch 5G'nin (ve yeni nesil diğer iPod'ların) eline su dökebilecek bir cihaz bulmanız oldukça zor.

Seste distorsiyon; yani bozulma oranı yüzde 0,03 gibi, neredeyse yok denebilecek bir değerde. Sinyal gürültü oranı ise, 99.7 dBR gibi, oldukça etkileyici bir değerde kalıyor.

iPhone 5 ile birlikte hayatımıza giren yeni nesil Apple kulaklıkları, yani EarPods, iPod Touch 5G ile birlikte geliyor. Bu kulaklıkların en büyük özelliği, geleneksel kulaklık tasarımından farklı olmaları. Bu farklı tasarım, kulaklığın kulağa çok daha iyi oturmasını sağlıyor. Kulağımıza ulaşan sesin kalitesi de, bu sayede oldukça yüksek.

Ama işin bir de "ancak" kısmı var. EarPods her ne kadar yüksek ses kalitesi sunsa da, tabii ki ses uzmanlarını tatmin etmeyecektir. Piyasadaki profesyonel kulaklıklar söz konusu olduğunda, EarPods da oyuncak gibi kalmaktan kurtulamıyor. Yine de standart bir müzik dinleyicisiyseniz, EarPods, sizin için piyasadaki en iyi kulaklık olacaktır.

...Ve sonuç!

...Ve sonuç!
İhtiyacınıza göre karar verin...

iPod Touch 5G, şu an için piyasadaki en iyi taşınabilir medya oynatıcı. Apple, yeni cihazına, iOS 6'nın da yardımıyla pek çok etkileyici yenilik eklemeyi başarmış ve kaliteyi de (hem üretim kalitesi, hem de ses kalitesi açısından) bir üst seviyeye çıkartmayı bilmiş. Buna bir de Retina ekran eklenince, iPod Touch 5G, multimedya hayranları için kusursuz bir cihaz haline geliyor.

iPod Touch 5G henüz ülkemize resmi olarak giriş yapmış değil. Ancak Avrupa'daki satış fiyatları, 16 GB'lık model için 320 Euro, 32 GB'lık model içinse 420 Euro olarak belirlenmiş.

Eğer istediğiniz sadece müzik dinlemekse, iPod Touch için bu kadar yüksek bir ücreti gözden çıkartmanız çok mantıklı olmayabilir. Piyasada yüksek kalite sunan, sadece müzik dinlemenizi sağlayacak daha uygun fiyatlı cihazlar da var. İlla Apple olsun deseniz bile, tercihinizi iPod Shuffle ya da iPod Nano'dan yana kullanabilirsiniz. Ama müzik, video, internet ve yüksek işlem gücü sunan komple bir medya oynatıcı peşindeyseniz, iPod Touch 5G, vereceğiniz parayı sonuna kadar hak eden bir cihaz olacaktır...

Okuyucu Yorumları