Apple TV vs. Chromecast: Hangisi?

Apple TV ve Chromecast... İki çok benzer cihaz arasında hangisini seçmeli?

Apple TV vs. Chromecast

Telefon, tablet veya bilgisayarınızdaki görüntüyü kablosuz olarak TV'nize aktarmak istiyorsunuz... Örneğin vşr YouTube videosunu TV'de izlemek gibi bir amacınız var. Ancak Media Center PC veya ortalıkta dolanan OpenElec yada PaspberryPi gibi fantastik bir çözüm istemiyorsunuz.

İstediğiniz şey, kullanımı kolay, bir veya iki kablosu olan ve uzaktan kontrol edilebilen bir çözüm; aradığınız şey bir Apple TV veya Chromecast (Roku'yu şimdilik görmezden geliyoruz). Problem hangisine karar vereceğinizle ilgili...

Fiyat, Tasarım ve Özellik

Fiyat, Tasarım ve Özellik

Hangisinin daha iyi bir akış çözümü olduğuna bakmadan önce hangisinin daha kullanışlı olduğuna bakalım.

Apple TV ve Google Chromecast arasında sadece özellik ve üretim olarak değil fiyat olarak da çok az fark var. Her iki cihazın fiyatı da çıkış tarihinden bu yana azaldı. Mayıs 2015 Amazon liste fiyatıyla Apple TV 99 dolar, Googole Chromecast ise 35 dolarlık bir etikete sahip.

Apple TV Özellikleri

Apple TV Özellikleri

Apple TV'de 8GB depolama, 512MB Bellek, Apple A5 işlemci ve 1080p çözünürlüklü tek HDMI çıkış mevcut. Bağlantı tek ethernet kablosuyla sağlanıyor (Apple TV'yi kablosuz ağ dağıtıcısının yanına koymanızda fayda var). Cihaz 2.4GHz Wi-Fi 802.11 b/g/n standardı ve kablosuz klavye için Bluetooth desteği sunuyor.

Ürün 270 gram ağırlığında ve 23mm x 99mm x 99mm boyutlarında. Cihazı soğutmak için az bir boşluk bırakmanız gerekiyor. Güç kaynağı 6 watt gücünde olan Apple TV, iOS 6 ve üzeri sürümler, Windows XP ve daha üstü, Mac OS X 10.3.9 ve üst versiyonlarıyla uyumlu olarak çalışabiliyor.

Google Chromecast Özellikleri

Google Chromecast Özellikleri

Küçük boyutlarıyla Google Chromecast (2mm x 35mm x 12 mm boyutları ve sadece 34 gram ağırlığında) Marvell 88DE3005 (Armada 1500-mini) çip, 512MB bellek ve 2GB hafızaya sahip. CEC uyumlu HDMI portu ile en fazla 1080p çözünürlüğe çıkabiliyor ve bağlantı olarak 2.4GHz kablosuz Wi-Fi 802.11 b/g/n kullanıyor. TV'nizdeki boş bir USB yuvasına bağlanabilir bütünleşik bir USB adaptörü var.

Chromecast, 2.3 Gingerbread veya daha yüksek Android cihazlarda Chromecast uygulamasıyla birlikte yönetilebiliyor. Cihaz, iPad ve iPhone'lar için iOS 6 veya daha üst sürüm istiyor. Masaüstü bilgisayarlar için ise Windows veya Mac OS 10.7 ve üst sürüm gereksinimi duyuyor. Chromecast, Chrome OS ile de çalışabiliyor.

AirPlay ve Casting: Yayın Farkı nedir?

AirPlay ve Casting: Yayın Farkı nedir?

Her iki cihaz da televizyonunuza HDMI ile bağlanıyor, her biri kablosuz bağlantıya sahip ve başka bir bilgisayar veya web üzerinden yayın yapabiliyor. Aslında, AirPlay kullanan Apple TV ile "casting" yayın yapan Chromecast arasında ufak bir fark var.

Örneğin; her iki metod için de telefonunuz veya tabletinizde belirli bir butona basmanız gerekiyor. Apple TV için, doğrudan destek veren uygulamalara çıkış verebiliyorsunuz veya iPad veya iPhone'un altından sürükleyerek AirPlay'a dokunuyorsunuz. Chromecast'te ise doğrudan menülerden çalıştırmayı destekleyen uygulamaya tıklıyor sonra yayına başlıyorsunuz.

Gerçek olan tek şey farkların çok az olduğu. İki cihazı da bir kaç gün kullandıktan sonra son derece benzer olduğunu görüyorsunuz.

Aynalama ve Media Sunucu Yayını

Aynalama ve Media Sunucu Yayını

Apple TV ve Google Chromecast ile iOS veya Android cihazınızda görünen ne varsa sunumlarınıza yansıtabilir ve televizyonunuzu sanki bir bilgisayarmış gibi kullanabilirsiniz.

Tabii ki bir miktar gecikme oluyor. Aynalama bir çok şey için faydalı mesela, AirPlay veya Chromecast desteği olmayan uygulamalar için. Apple TV'de aynalama, yayın yapan cihaz üzerine büyük yük bindiriyor bu yüzden video yayını yapacaksanız sadece AirPlay'i çalıştırın (AirPlay mirroring'i değil).

Chromecast üzerinde aynalama çok düşük bir performans kaybına neden oluyor. Eğer Andorid cihazınıza bağlı bir oyun kolu varsa televizyonunuz üzerinde oyun oynamak verimli olmaya başlıyor. Gecikme var ama bu kullanılabilir düzeyde.

Her iki yöntem de PC üzerinde PLEX kullanarak veya Medya Sunucusu üzerinden müzik ve video yönetmeye izin veriyor. Bütün yapmanız gereken PLEX uygulamasını iPad veya iPhone üzerine kurup, Media PC bağlantı ayarlarını yapmak ve bir video dosyası seçerek AirPlay üzerinden oynatmak. Bu yöntem Android için de neredeyse aynı.

Uygulamalar ve Kanallar Açıklaması

Uygulamalar ve Kanallar Açıklaması

Yayınların çoğu "Uygulamalarla" yapılıyor ve Apple TV tarafında bunun karşılığı "Kanallar" olarak geçiyor (ingilizce deyimiyle "channels"). Kanallar Apple aygıtlarına ön yüklemeli olarak geliyor ve uluslararası dolaşımınıza göre değişebiliyor. Uygulamaları kullanmak oldukça kolay.

Chromecast herhangi bir uygulamaya sahip değil. Bunun yerine Chromecast buton sertifikalı uygulamalar, Chromecast'i kullanarak yayın yapıyor ve bu da sizin uygulamayla kullandığınız TV şovlarını veya çalma listelerinizi çok kolay yönetmenizi sağlıyor.

Uzaktan Kullanma

Uzaktan Kullanma

Bu iki cihazı uzaktan kullanmak radikal bir şekilde birbirinden çok farklı. Apple TV, minimalist, iPod stilinde, Bluetooth uzaktan kumandaya sahip. Bununla çeşitli kanallara ve ayarlar menüsüne erişebilir ve Apple TV'yi uyku moduna geçirebilirsiniz.

Tersine, Chromecast uzaktan kumandasız geliyor. "Bu çılgınlık niye?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu akıllıca hareket Google'ın fiyatları aşağı çekme politikası. Uzaktan kumanda kullanmak yerine tüm uygulamalar iOS'lu veya Android'li cihaz üzerinden idare ediliyor.

Apple TV, kumandası ile iyi görünüyor ancak Chromecast'in sağladıkları da ilham verici nitelikte. Bununla birlikte Apple TV'nin de ücretsiz uygulama ile kontrol edilebildiğini belirtelim.

iOS veya Andrioid: Kullanıcı Arayüzü

iOS veya Andrioid: Kullanıcı Arayüzü

Chromecast'te bir kumandası olmamasının etkisi, TV ekranının temel olarak bir ekran koruyucu gibi davranmasını sağlıyor. Hava durumu ve takvimle birlikte, ilginç ve çarpıcı resimler her ekranda güzel gözüküyor.

Apple TV ise tam tersine iOS kullanıcı arabirimi, iPhone ve iPad benzeri ikonlar sunuyor. Ekran bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. (örneğin, Apple TV ayarları yerine kanal ayarlarına geçmek gibi). Ancak en önemlisi yavaş çalışabilmesi.

Kanal listesinde dolaşmak bir miktar zorlayıcı olabiliyor. Chromecast ile aynı akışı bulup çoktan kullanmaya başlamış oluyorsunuz.

Ne Tür Bir Çözüm Arıyorsunuz?

Ne Tür Bir Çözüm Arıyorsunuz?

Eğer iPhone kullanıyorsanız Apple TV kullanın dersek, bu basmakalıp ve yanlış bir cümle olur. Gördüğünüz gibi aralarında çok az fark var.

Yayın Yapmayla İlgili Olarak Ne Tür Bir Çözüm Arıyorsunuz?

Cihazların arasında çok az fark var. Biri diğerine kıyasla tasarım olarak üstün geliyor ve bu yüzden aralarında seçim yapabilmek biraz güç.

Çözüm ise, ihtiyaçlarınıza göre seçim yapmaktan geçiyor. Herhangi bir özel bir platform için spesifik bir cihaz mı arıyorsunuz? Belki fiyat bir seçenek olabilir. Ya da beraberinde gelen bir uzaktan kumanda seçiminize etki edebilir.

Eğer bir iOS fanı iseniz Apple TV'ye eğilimli olacaksınız, aynı şekilde Chromecast için de aynı duygular geçerli. 2013 yılında Chromecast'i incelediğimizde henüz Apple TV kadar oturmuş bir cihaz değildi. Ama aynı durum 2015 için geçerli değil. iPad ve Android'Li bir HTC akıllı telefon ile yaptığımız denemelerde donanım ve kullanıcı arabirimi olarak Apple TV'nin bir adım daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Apple TV'nin daha fazla sorun çıkardığını da eklememiz gerekli...

Okuyucu Yorumları