Apple ve Google, telefonunuza gelen bildirimleri bile gözetliyor olabilir

ABD Senatörü Ron Wyden, Apple ve Google'ın telefonlara gelen anlık bildirimleri bile kayıt altına aldığını söyledi ve bunun yabancı devletler tarafından istismar edilebileceğini söylüyor.

Apple ve Google, telefon bildirimlerinizi bile gözetliyor olabilir

ABD Senatörü Ron Wyden, Çarşamba günü Başsavcı Merrick Garland'a gönderdiği yazıda, yabancı hükümetlerin Apple ve Google'ı anlık bildirim kayıtlarını teslim etmeye zorlayarak akıllı telefon kullanıcıları üzerinde casusluk yaptığı konusunda uyardı.

Wyden, ofisinin geçen yıl devlet kurumlarının her iki şirketten de bu kayıtları "talep ettiğini" iddia eden bir ihbarı soruşturduğunu söyledi. Wyden yazıda, haber bildirimleri, e-postalar ve sosyal medya bildirimleri gibi anlık bildirimlerin Apple ve Google'ın sunucularından geçtiği için, tek tek kişilerin belirli uygulamaları nasıl kullandıklarına dair bazı özel bilgileri ortaya çıkarabileceğini belirtti.

Yazıya göre hükümetler, Apple ve Google'ı kullanıcılarıyla ilgili sahip oldukları diğer bilgileri paylaşmaya zorlayabilecekleri gibi bu kayıtları da vermeye zorlayabilirler. Ancak Wyden, ABD'de anlık bildirim kayıtlarına ilişkin bilgilerin kamuya açıklanamayacağını söyledi.

Wyden'ın açıkladığına göre, anlık bildirim kayıtları bir bildirimin hangi uygulamadan alındığını, ne zaman alındığını, bildirimin gönderildiği telefonu ve Apple ya da Google hesabını ve bazı durumlarda bildirimde görüntülenen şifrelenmemiş metni gösterebiliyor. Ancak senatör, hangi hükümetlerin Apple ve Google'dan anlık bildirim kayıtlarını istediğini belirtmedi. Reuters'e konuşan bir kaynak, yabancı devlet kurumlarının yanı sıra ABD devlet kurumlarının da hem Google hem de Apple'dan anlık bildirimlerle ilgili bilgi istediğini doğruladı.

Bir Apple sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklamada "Bu davada federal hükümet herhangi bir bilgi paylaşmamızı yasakladı. Bu uygulama artık kamuya açık hale geldiğine göre, şeffaflık raporlarımızı bu tür talepleri detaylandıracak şekilde güncelliyoruz" dedi.