Apple, akıllı saatleri Apple Watch'lar için sunduğu kayışları farklı bir boyuta taşımak istiyor

Apple'ın ortaya çıkan yeni patenti, şirketin Apple Watch kayışlarını sadece birer kayış olmanın ötesine taşımak istediğini gösteriyor.

Apple Watch kayışlarına ekstra yetenekler gelebilir

Apple Watch, en sonunda büyük ölçüde farklı bir dış görünüme sahip olacak, yeni bir Ultra versiyonuna kavuşuyor. Bunun yanı sıra, kullanıcıların saatlerini özelleştirmelerini sağlayan saat kayışlarının da yakında büyük bir değişim yaşaması söz konusu olabilir.

Yeni alınan bir patent, piyasadaki saat kayışlarının çeşitliliğini kabul ederken, bunların cihazın estetiğine katkıda bulunmaktan daha fazlasını yapabileceğini öneriyor ve bir Apple saatinin türe, modele, renge veya boyuta göre farklı kayışları nasıl algılayabildiğini ve ardından kayışa bağlı olarak ayarlarını nasıl değiştirebildiğini açıklıyor.

Patentte açıklandığı üzere, Apple saat kayışları kendi başlarına özel birer teknoloji parçaları haline gelebilir veya giyilebilir cihazı belirli amaçlar için başka şekilde değiştirebilir. Bu amaçların arasında su altında kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayış, saatin belirli parlaklık ayarlarını algılamasına veya belirli uygulamaları başlatmasına yardımcı olan bir kayış gibi pek çok farklı görev bulunabilir. Kondisyon odaklı bir kayış, bir antrenman sırasında saate bazı ekstra bilgiler sağlayabilir.

İlk olarak Apple Insider tarafından fark edildiği üzere, saat bu tür bir kayışı algıladığında bir web sitesi açabilir, bir zamanlayıcı başlatabilir, bir mesaj görüntüleyebilir, uyarılar gönderebilir veya başka bir cihazla iletişim kurabilir. Benzer bir şekilde, giyilebilir teknoloji ürünlerinizde eşleşen renklere sahip olmayı seven bir kişiyseniz, ekranı kayışla aynı rengi gösterecek şekilde değiştirebilir.

Patent, yeni veya mevcut saat sensörlerinin bir QR kodu gibi farklı yöntemlerle ne tür bir kayışın kullanımda olduğunu tespit edebileceğinden bahsetse de, kayışların kendileri de NFC, Bluetooth, manyetik veya RFID gibi bazı algılama öğeleri içerebilir.

Bu kayış fikri, Apple’ın sağlık teknolojisine odaklanma hedefiyle de uyumlu gözüküyor. California, Cupertino merkezli şirket, kullanıcıların vücut hareketleri ve yüzlerini taramak için giyilebilir izleme teknolojisine adım atıyor. 30 Mayıs tarihli bu patent, cihazlarının ışığı, basıncı, dokunmayı, hareketi, sıcaklığı veya diğer “sağlık ölçümlerini” algılamak için “biyosensörler” kullanabileceğinden bahsediyor. Var olan kalp atışı takibinin yanı sıra, daha önce ortaya çıkan bazı raporlar da Apple saatlerinin gelecekte ateş tespiti için daha fazla ısı sensörü içerebileceğinden bahsediyordu. Bu yetenekler, saat kayışlarının önerilen özellikleriyle de birleşerek bazı egzersiz uygulamaları için oldukça avantajlı olabilir.

Tabii ki yeni ortaya çıkan tüm patent belgelerinde olduğu gibi, güncellenmiş bir Apple Watch saat kayışının bu akşamki WWDC’de sunulmasını beklemiyoruz.