Apple'dan yapay zeka destekli, yeni bir ücretli hizmet geliyor: Quartz ne işimize yarayacak?

Apple, cihazları için yapay zeka destekli, Quartz adını verdiği yeni bir hizmet üzerinde çalışıyor. Kötü haberse, Apple'ın Quartz için abonelik ücreti talep edecek olması.

Apple'dan yeni bir ücretli hizmet geliyor: Quartz

Teknoloji devi Apple, tüketicilere yönelik bazı yeni hizmetlerle sağlık sektöründe varlığını sağlamlaştırmak için çalışıyor. Apple’ın Apple Watch Series 8 akıllı saatleri, kullanıcının regl döngüsünü izlemek için yeni bir sıcaklık sensörüne sahipti. watchOS 9.4, A-Fib’i daha fazla bölgeye getirdi ve döngü takibini geliştirdi.

Şimdiyse Apple, duyguları takip etmeyi amaçlayan yapay zeka destekli bir sağlık koçluğu hizmeti olan Quartz kod adlı en son hizmeti üzerinde çalışıyor.

Söylenilenlere göre bu özelliğin iPadOS 17 ve iOS 17 ile birlikte kullanıma sunulması planlanıyor. Quartz, kullanıcıların egzersiz, yemek yeme ve uyku alışkanlıklarını takip etmelerine yardımcı oluyor. Bu takip yetenekleri, kullanıcıları alışkanlıklarını ve günlük yaşam tarzlarını iyileştirmeye motive edebilir. Bu verileri yapay zeka ile güçlendirmek, kişiselleştirilmiş sağlık çözümleri oluşturmaya yardımcı oluyor. Ayrıca bütün bu özellikler, yalnızca ücretli olarak sunulan hizmete daha fazla kullanıcı da çekebilecek gibi görünüyor.

Apple, daha önce Singapur hükümeti ile LumiHealth adlı benzer bir hizmet üzerinde çalışmıştı. Quartz’ın en büyük farkı ücretli bir hizmet olması, ancak henüz Apple’dan konu hakkında bir açıklama gelmedi.

Apple, sağlık uygulamasını öncelikle iPad'lerde kullanıma sunarak sağlık ürünlerini ve hizmetlerini daha fazla cihaza yaymayı planlıyor. Başlangıçta, ruh hali verileri kullanıcılar tarafından manuel olarak girilecek, ancak Apple nihai olarak kullanıcıların kullandıkları cihazlardaki yazma, konuşma ve diğer verileri izleyerek ruh hali koşullarını değerlendirmeyi planlıyor. Bunun, kullanıcılar için ciddi bir gizlilik sorunu olabileceğine yönelik endişeler de bulunuyor.

Apple, duyguları izlemenin yanı sıra bir görme durumu yönetimi özelliği de getiriyor ve noninvaziv şeker (glikoz) takibi üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji, diyabet hastalarının parmaklarını delmeden gün boyunca glikoz seviyelerini pasif olarak izlemelerini sağlayacak.