Apple'dan büyük iPhone kararı: 2028 yılının sonuna kadar...

Hindistanlı üst düzey bir yetkilinin açıklamasına göre, Apple'ın Hindistan'daki iPhone üretim oranı 2028'e kadar yüzde 25'e çıkabilir.

Apple'dan büyük iPhone kararı: 2028 yılının sonuna kadar...

Hindistanlı üst düzey bir yetkili, Apple'ın Hindistan'daki iPhone üretim oranını 2028'e kadar yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmayı planladığını açıkladı.

The Register'ın aktardığına göre, Apple tedarik zincirleri oluşturma çalışmalarına çoktan başlamış durumda ve üretimin büyük bir kısmının her ikisi de Hindistan'da faaliyet gösteren Tayvanlı Foxconn ve Tata Electronics tarafından üstlenilecek. Bilmeyenler için Foxconn, Apple'ın en büyük üreticisi olarak anılıyor.

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında Hindistan, Apple'ın üretiminin yalnızca yüzde 7'sinden sorumluydu. Ancak 2023'ün sonunda iPhone üretiminin yüzde 14'ü burada gerçekleştiriliyordu. Hindistan'ın ürettiği modeller arasında şu anda iPhone 12, 13, 14 ve 15 bulunuyor.

Bununla birlikte açıklanana göre, Hindistan Başbakanı Modi'nin PLI programı teşvikler ve sübvansiyonlar vasıtasıyla belirli sektörlerdeki üretimi çekmeyi amaçlıyor. Program, Apple'ın tedarik zincirini Çin'in dışına çıkarma planıyla da büyük ölçüde uyumlu.

COVID ve fabrika kapatmalarından önce, pazar araştırma firması Counterpoint tarafından Foxconn'un Zhengzhou fabrikasının tüm iPhone'ların yüzde 85'ini ürettiği tahmin ediliyordu. Ocak 2023'te Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal, Apple'ın “yüzde 25'e kadar” üretim hedeflediğini iddia etmişti. Bunun yüzde 25'in kesin bir sınır mı olduğu yoksa üretim hatlarının transferinin devam mı edeceği anlamına geldiği ise bilinmiyor.