Apple'dan iOS için tarihi bir adım daha: Bu kez konu haritalar

Apple, Avrupa'nın Dijital Pazarlar Yasası kapsamında kullanıcılara iPhone'larda varsayılan harita uygulamasını seçme imkanı sunmaya hazırlanıyor.

Apple'dan iOS için tarihi bir adım daha: Bu kez konu haritalar

Apple'ın kısa süre önce paylaştığı ve Avrupa Birliği'nin yeni Dijital Pazarlar Yasası (DMA) değişikliklerine uyum sağlama planlarını detaylandıran bir belgeye göre, şirket nihayet varsayılan navigasyon uygulamasını Apple Maps'ten Google Maps veya Waze gibi bir alternatifle değiştirme seçeneği sunacağa benziyor.

Apple'ın iOS 18'i WWDC 2024 konferansı sırasında tanıtması bekleniyor. Şirketin konferans sırasında iOS 18'de varsayılan navigasyon uygulamasının değiştirilmesine izin verme planlarını doğrulayıp doğrulamayacağı ya da bu özelliğin daha sonra, yinelemeli bir güncelleme ile gelip gelmeyeceği belli değil. Uyumluluk raporunda sadece, "Apple navigasyon uygulamaları için Ayarlar'da kullanıcılar için yeni bir varsayılan kontrol sunmayı planlıyor. Apple bu çözümü Mart 2025'e kadar kullanıma sunmayı hedefliyor." yazıyor.

Mart 2025 tarihi, yeni özelliğin ne zaman kullanıma sunulacağı konusunda bir ipucu veriyor olabilir. iOS 18'de olmasa bile, Apple'ın iOS sürümleri arasında yıl boyunca daha küçük güncellemelerle sürekli olarak yeni özellikler eklemesi göz önüne alındığında, bu özellik işletim sisteminin daha sonraki bir sürümünde kullanıma sunulabilir.

Bu seçenek ne zaman gelirse gelsin, pek çok iPhone kullanıcısı şüphesiz Apple Haritalar'dan farklı bir seçeneği tercih edeceği için büyük bir gelişme olacak. Tercih ettiğiniz varsayılan harita uygulamasını seçebilmek, bir adresi kopyalayıp Google Haritalar'a yapıştırmak zorunda kalmaktan bıkan herkes için hoş bir değişiklik olacaktır.

Ancak, dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı var; bu değişiklik Apple'ın Avrupa'nın Dijital Pazarlar Yasası'na uyma planlarının bir parçası olduğundan, her yerde kullanılamayabilir. Eğer Apple bu seçeneği coğrafi olarak AB'dekilere özel yaparsa, diğer ülkelerdeki insanların aynı seçeneğe sahip olması yıllar sürebilir.