Apple'dan Watch savunması: "Üç yıl uğraştık, ama olmadı"

ABD'nin Apple'a karşı açtığı tekelcilik davasının en büyük dayanaklarından birinin, başka cihazlarla çalışması zor olan Apple Watch olduğu ortaya çıktı.

Apple'dan Watch savunması: "Üç yıl uğraştık, ama olmadı"

Apple, şu sıralar DOJ tarafından açılan büyük bir antitröst davasıyla karşı karşıya. iPhone üreticisi, iPhone ile tekel oluşturmakla suçlanıyor. Savcılığın raporunda Apple Watch da dahil olmak üzere diğer Apple cihazlarının Apple ekosistemi dışındaki cihazlarla uyumlu olmamasından da bahsediliyor.

ABD Başsavcısı Merrick Garland, Apple'ın Watch'u iPhone olmayan bir cihazda kullanmayı zorlaştırdığını söylüyor. Ancak Apple, bu sorunu yenmek için 3 yıl harcadığı söylüyor.

Apple, Apple Watch'a Android desteği eklemek için üç yıl uğraşmış olsa da, sonuç gelmedi. Şirket bunun gerçekleşmemesinin nedeni olaraksa "teknik sınırlamaları" gösteriyor.

DOJ, 17 eyalet ve bölge başsavcısı ile birlikte Apple'ın akıllı telefon pazarlarında tekelleştiğini ve Apple Watch'un şirketin antitröst yasalarını ihlal eden iş uygulamalarının çok sayıda örneğinden biri olduğunu iddia ediyor. Diğer örnekler arasında %30 App Store ücreti, Android kullanıcılarına verilen iMessage'daki korkunç yeşil baloncuklar ve Apple Wallet kullanılırken kişisel bilgilerin paylaşılması yer alıyor.

Apple, davaya verdiği yanıtta, davanın gerçekler ve yasalar açısından yanlış olduğunu söylüyor.

Bu dava ABD'de Apple'a karşı açılmış büyük bir dava olsa da, Avrupa Birliği'nde de Apple yasalarla boğuşuyor. Apple'ın tekelci görünümünden kurtulmak için cihazlarının Lightning kabloları yerine USB-C'yi desteklemesinden, Apple cihazlarına üçüncü taraf uygulama mağazaları için destek eklenmesine kadar pek çok değişikliği hayata geçirmek zorunda. Ancak bu dava mahkemelerde devam ederken uzun bir süre büyük değişiklikler olmasını beklemeyin.