Apple'ın büyük modem hayali iPhone 18'e kaldı

Apple'ın bir türlü hayata geçiremediği büyük modem planları, görünüşe bakılırsa beklenenden de geç gerçeğe dönüşecek.

Apple'ın büyük hayali iPhone 18'e kaldı

Apple’ın akıllı telefon tasarımının pek çok alanında uzmanlaştığı rahatlıkla söylenebilir. Ancak şirketin 5G modemler konusunda zorlandığı görülüyor. Uzun bir süredir Apple’ın kendi şirket içi modemleri üzerinde çalıştığı söylense de, şirket şu anda 5G modemleri için Qualcomm’a güveniyor ve uzun bir süre daha kendi ürünleri hazır olacak gibi görünmüyor.

9to5Mac’ı kaynak olarak gösteren Bloomberg’in bildirdiğine göre, milyarlarca dolarlık bu proje en azından 2025’in sonlarına ve muhtemelen 2026’nın başlarına kadar sunulamayacak. Daha önceki bir haber, Apple’ın 5G modeminin 2025'in sonlarına doğru piyasaya sürüleceğini öne sürüyordu ancak yeni makale, Apple’ın daha önceden 2025 baharını (yani Mart sonu ile Haziran sonu arasında) hedeflediğini iddia ediyor.

Eğer üretim 2026’ya kadar ertelenirse, daha önce duyulan 2025 sonu iddiasından çok daha büyük bir gecikme ile karşılaşacağız. Böyle bir gecikme, 2026’nın sonlarındaki iPhone 18’e kadar neredeyse kesinlikle hiçbir iPhone’da yeni modemin bulunmayacağı anlamına geliyor. Elbette daha fazla sorun ve gecikme yaşanması da mümkün olabilir.

Apple, en azından Intel’in modem işini 1 milyar dolara satın aldığı 2019 yılından beri bu proje üzerinde çalışıyor. Ancak raporlar, şirketin Qualcomm modemlerinin performans ve verimliliğine ulaşamaması nedeniyle durumun Apple’ın beklediğinden daha karmaşık ve zorlu olduğunu belirtiyor.

Şimdilik bu donanımlar Qualcomm tarafından tedarik ediliyor. Apple’ın Qualcomm’la olan modem anlaşması 2026’ya kadar uzatıldı, yani teoride Apple’ın kendi modemini piyasaya sürmesi için 2026’ya kadar vakti var, ancak Apple’ın 5G modemi bu tarihte hala hazır değilse anlaşma potansiyel olarak yeniden uzatılabilir.

Dolayısıyla yakın zamanda iPhone'larda Apple üretimi bir 5G modem görmeyi beklememekte fayda var. Yine de bu gecikmenin bazı olumlu yönleri olabilir. Öncelikle, Apple en azından Qualcomm’un modem performansına yetişmek istiyor gibi görünüyor, ancak nihai Apple modeminin daha da iyi bir performans sunması imkansız değil.