Apple, iPhone 14'te A16 Bionic yerine neden eski A15 Bionic çipini kullandı?

Apple'ın iPhone 14'te yeni A16 Bionic çipi yerine iPhone 13'ün A15 Bionic çipini kullanması tartışma yarattı. Peki ama Apple neden böyle bir karar vermiş olabilir?

Apple, iPhone 14'te neden eski işlemcisini kullandı?

Akıllı telefon üreticileri, her yeni nesilde cihazlarına sahip oldukları en son ve en gelişmiş teknolojiyi ekliyor. Ancak bu yıl iPhone 14 serisinin tanıtılması ile Apple bu geleneğe son vermiş oldu.

2022'de, yeni iPhone'un yalnızca Pro modelleri yeni A16 Bionic çipi kullanıyor. Ancak standart iPhone 14 modelleri (iPhone 14 ve 14 Plus) ise iPhone 13'te de gördüğümüz, geçen yılki A15 Bionic çipini taşıyor. Tahmin edilebileceği gibi, bu karar hayranlar arasında büyük bir tartışmaya neden oldu.

Apple’ın geçmişte bazı yeni iPhone'lardan bazı özellikleri kaldırdığını biliyoruz. 2017'de AirPods satışlarını destekleyen bir şekilde iPhone 7'den kulaklık girişini çıkardı. 2018'de iPhone X'te yer alan Face ID'yi öne çıkarmak için Touch ID'yi kaldırdı. 2020'de, "şans eseri" milyarlarca dolar ek gelir sağlayan çevresel nedenlerle iPhone 12'nin perakende kutusundan şarj ünitesini ve kulaklıkları çıkardı.

Bu örneklerden görülebileceği gibi, Apple iPhone'dan belirli bir özelliği kaldırdığında, bunu geliri artırarak veya maliyetleri azaltarak veya her ikisini birden yaparak hayata geçiriyor. Ama Apple'ın iPhone 14 için yaptığı işlemci seçimi, bu durumu bir adım daha ileri taşıyor.

Düşük maliyet, daha fazla kar

iPhone 14 ve iPhone 14 Plus'ta 5 çekirdekli GPU'lu eski A15 Bionic çipinin kullanılması, bu modellerin üretim maliyetini düşürerek maliyet tasarrufu sağlıyor ve karı en üst düzeye çıkarıyor. En yeni A16 Bionic çipi iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max'e özel hale getirmek de alıcıları daha pahalı üst düzey modelleri satın almaya teşvik ederek geliri artırıyor.

Bu kararın mantıklı olup olmadığı ise iki farklı yönden incelenebilir.

Bir yandan Apple, standart modellerin fiyatını geçtiğimiz yıl ile aynı tutarken (ne yazık ki ülkemiz için geçerli değil) geliştirilmiş pil ömrü, daha iyi kamera performansı ve uydu bağlantısı gibi diğer iyileştirmeleri sunuyor. Bu yüzden yeni çipi dahil etmemekte gerçekten haklı sayılabilir. Özellikle enflasyonun yüksek olduğu günümüzde daha pahalı bir iPhone 14 sunmak mantıklı olmayacaktı.

A15 Bionic zaten çok güçlü

Ayrıca A15 Bionic zaten diğer OEM çiplerinden daha güçlü sayılabilecek kadar güçlü olduğu için, yeni modele ihtiyaç duyulmayabilir. Gerçek hayatta, çoğu insan A15 ve A16 Bionic çipleri arasında anlamlı bir fark görmeyecektir, bu nedenle kağıt üzerindeki performans farkı konusunda paniğe kapılmaya gerek yok.

Öte yandan, bu karar birkaç nedenden dolayı hala yanlış sayılabilir. Öncelikle, iPhone'larını birkaç yıl elinde tutan kişilerin artık modern uygulamaların, oyunların ve hizmetlerin artan performans gereksinimlerine ayak uydurmak için genellikle olduğundan bir yıl önce yükseltme yapmak zorunda kalacakları anlamına geliyor.

İkinci olarak, sıradan kullanıcılar performans farkını fark etmeyecek olsa da, hardcore oyuncular ve ileri düzey kullanıcılar, iPhone 14'lerini bir süre sonra (hemen değilse de) kullandıktan sonra kaçınılmaz olarak bunu gözlemleyeceklerdir. Ve aradaki bu fark zamanla genişlemeye devam edecektir.

Ayrıca işlemcinin bir telefonun en pahalı parçalarından biri olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle, Apple'ın eski A15 Bionic çipini kullanmayı seçmesi, potansiyel olarak iPhone 14'ün yeniden satış pazarında iPhone 13 gibi değerini koruyamayacağı anlamına gelebilir.

Apple yine teknoloji dünyasına yön mü verecek?

Apple'ın kararıyla ilgili en endişe verici şey ise, bunun teknoloji endüstrisi üzerindeki etkisi olacaktır. Şu anda, Apple’ın yaptığı hemen her şey, diğer teknoloji şirketleri tarafından hemen olmasa da genellikle birkaç yıl içinde takip edilen kararlar haline geliyor.

Bugün bir akıllı telefon satın almak eskisinden daha az heyecan verici bir deneyim ve Apple'ın bu hamlesi işleri daha da kötüleştiriyor. Android cihaz üreticilerinin bu hamleyi kopyalamaların ve üst seviye telefonlarında en yeni çipleri kullanmamaları, kesinlikle istemediğimiz bir şey olacaktır…