Apple'ın Şeffaflık Raporu Endişeleri Açığa Çıkardı

Apple'ın altı ayda bir sunduğu şeffaflık raporu, devletlerin kişisel bilgilere erişim isteklerinin giderek arttığını ortaya koyuyor

Apple şeffaflık raporunu açıkladı

Apple'ın altı aylık şeffaflık raporu, Apple'ın hazırladığı interaktif internet sayfası üzerinden sunuldu ve rapor, Apple'ın dünya genelinde tüm devletlerden aldığı kişisel bilgi taleplerini içeriyor.

Apple'ın Şeffaflık Raporu Endişeleri Açığa Çıkardı

Apple'ın Şeffaflık Raporu Endişeleri Açığa Çıkardı

Apple'ın hazırladığı interaktif internet sayfası, her devletin Apple'a yönelttiği kişisel bilgi erişimi isteklerini anlaşılması kolay bir şekilde sunmak konusunda oldukça başarılı olduğunu belirtelim. Eğer dilerseniz, raporu PDF formatında indirmeniz de mümkün.

Yılın ilk altı ayını kapsayan raporda Apple'a devletler tarafından yöneltilen kişisel bilgi erişimi isteklerinin sayısı 32.342 olarak öne çıkıyor. Bu rakam, geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında yöneltilen istek sayısına göre %9'luk bir yükselme olduğunu gözler önüne seriyor ve söz konusu istekler Apple'a ait 163.823 cihazı kapsıyor. Apple'a en çok kişisel bilgi erişimi isteğini yönelten devlet %42'lik oran ile Almanya. Almanya'dan gelen isteklerin çoğunun çalıntı cihazları sorgulamak için yürütülen soruşturmalardan kaynaklı olduğu raporda göze çarpan detaylardan.

Ek olarak, Apple'a gelen isteklerden 4.177 tanesi küresel hesap istekleri ve 40.641 cihazı kapsayan bu rakam, geçtiğimiz senenin rakamına göre %25 daha yüksek. Apple'ın açıklamasına göre bu rakamlara Apple kimliklerine ait iCloud bilgileri de dahil ve bu bilgiler hesap sahibinin isim ve adresinden fotoğraf, e-posta, iOS yedekleri, telefon rehberi ve takvim bilgilerine kadar geniş bir yelpazeye sahip. Apple'a göre %25'lik sert yükselişin sebebi 19.908 ayrı cihazda bulunan kişisel bilgileri "dolandırıcılık soruşturması" için talep eden Çin devleti.

Apple ayrıca bir önceki rapordan farkı olarak ABD ulusal güvenliğine yönelik talepler hakkındaki raporlarının sunumunda değişikliğe giderek 2014'ten beridir raporlarından muaf tuttuğu FBI tarafından yöneltilen Ulusal Güvenlik Mahkeme Çağrıları ve FISA (Yabacı İstihbarat İzleme Hareketi) kaynaklı istekleri bu raporuna dahil etti. Yeni rapora göre 2018'in ilk yarısında Apple, Ulusal Güvenlik Mahkeme Çağrıları'ndan kaynaklı olarak 1.000 1.499 hesap aralığında hesap için 0-499 aralığında istekte bulundu.

Rapor, bu sayıları aralık olarak veriyor çünkü ABD Ulusal Güvenlik Mahkemesi raporları, yasal olarak 6 aydan önce operasyonları hakkında net bir bilgi verilmesini engelliyor. Apple'ın önceki yıllardan kalan verilerden faydalanarak raporunu diğer firmalardan önce paylaşabildiği de Reuters raporlarından kaynaklı gelen bilgiler arasında.

Okuyucu Yorumları