Apple'ın Siri'si, yapay zeka savaşını kaybediyor: Katili ChatGPT ve Bing mi olacak?

Apple'ın uzun yıllar boyunca rakipsiz gibi görünen dijital asistanı Siri için parlak günler geride kaldı. Şimdi herkes, ChatGPT ve Bing gibi yapay zeka araçlarının Siri'nin katili olabileceğinden bahsediyor.

Siri'nin katili ChatGPT ve Bing mi olacak?

Bu yılın başlarında New York Times, Apple'ın OpenAI'nin ChatGPT'si ve Microsoft'un Bing'i gibi rakiplerine karşı “yapay zeka yarışını nasıl kaybettiğini” açıklayan bir haber yayınladı ve The Information’dan gelen yeni bir haber, şirketin bir zamanlar çığır açan sanal asistanı Siri’nin durgunluğunu daha derinden inceliyor.

NYT, yazılımın temel özellikler ile güncellenmesinin bile haftalar sürdüğü hantal bir veritabanı üzerine kurulmuş olmasına dikkat çekmiş ve Siri'nin teknolojik eksikliklerini göstermeye çalışmıştı. The Information’ın haberi ise, Siri’nin gelişiminin karşı karşıya olduğu devam eden personel sorunlarını hedefliyor: “Yapay zeka ve makine öğrenimi gruplarında çalışan üç düzineden fazla eski Apple çalışanına göre, Apple’ın Siri’yi iyileştirme girişimleri, “kurumsal işlev bozukluğu ve hırs eksikliği” nedeniyle engellendi ve yazılım artık şirkette çalışan birçok kişi tarafından geniş çapta alay konusu ediliyor.

Siri'ye alternatif arıyorlar

The Information, Apple'ın VR başlığı üzerinde çalışan geliştiricilerin Siri’den bıktıklarını ve başlığı ses teknolojisiyle kontrol etmek için “alternatif yöntemler geliştirmeyi” düşündüklerini bildiriyor.

Siri’nin bu kadar fazla karmaşa ile çevrelenmesinin iki sebebi var gibi gözüküyor. Apple, programın gelişimi için çok önemli olan çalışanları elinde tutmakta zorlandı ve bu kişilerin çoğunu Google’a kaptırdı.

The Information, Srinivasan Venkatachary, Steven Baker ve Anand Shukla gibi kişilerin, büyük dil modellerini (LLM'ler) daha iyi anlaması veya en azından benimsemeye istekli olması sebebiyle Apple’dan Google’a geçiş yaptığını bildiriyor. Apple CEO’su Tim Cook'un bu isimleri şirkette kalmaya ikna etmeye çalıştığı iddia edildi, ancak Google CEO’su Sundar Pichai'nin onları kişisel olarak görüşerek kendi şirketine çekmeyi başardığı da söyleniyor.

Risk alma konusundaki isteksizlik

İlgili diğer sorun, Apple’ın yapay zeka ve Siri ile risk alma konusundaki isteksiz olması gibi gözüküyor. The Information, Apple’ın üst düzey yöneticilerinin, şirketin kamuoyundaki sorunsuz imajı sebebiyle, yazılımının manşetlere layık gaflar yaptığını görmekten (son aylarda ChatGPT ve Bard'da gördüğümüz gibi) endişe duyduklarını bildiriyor.

Siri’nin geleceği hakkındaki işaretlere bakıldığında ise, Apple’ın yakın gelecekte sanal asistanında devrim nitelğinde bir yenilik sunmayı beklemediği açık bir şekilde görülüyor.

Bunun yerine, Google ve Microsoft gibi şirketler sohbet robotu geliştirmeye milyarlarca dolar yığarken, Apple rekabeti geride bırakan gerçek, fiziksel ürünler sunmaya odaklanmaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak bu, Siri’nin tamamen unutulduğu anlamına da gelmiyor. iOS 17’nin, Apple’ın sanal asistanına bazı iyileştirmeler getirmesi bekleniyor. Yaklaşmakta olan güncellemenin, Siri’nin ekran arayüzünü uyumlu cihazlarda iPhone ekranınızın altından Dinamik Ada’ya kaydıracağı söyleniyor.