Apple'ın yeni keşfi ile iPhone 16'da daha fazla RAM gerekmeyecek

Apple, yapay zeka özellikleri ekleyecek olmasına rağmen iPhone 16'larda daha fazla RAM'e ihtiyaç duymayacak gibi görünüyor.

Apple'ın yeni keşfi ile iPhone 16'da daha fazla RAM gerekmeyecek

Apple, basın etkinliklerinde, basın bültenlerinde ve pazarlama materyallerinde iPhone modellerinin RAM miktarı ile ilgili herhangi bir ayrıntıyı paylaşmıyor. Bu, bir bilgi işlem cihazında, özellikle de bu kadar güçlü bir cihazda aslında önemli bir özellik. Bunun sebeplerinden en önemlisi, kendisini rakiplerine göre daha kötü bir konumdaymış gibi gösterebileceği için Apple’ın hala iPhone’larındaki RAM miktarını açıklamaktan çekinmesi olabilir. iPhone 15 Pro, 12 GB, 16 GB ve hatta 24 GB belleğe sahip Android cihazlarla karşılaştırıldığında soluk kalan 8 GB RAM’e sahip. iPhone 15 ve 15 Plus'ta ise 6GB RAM bulunuyor.

Apple, iOS için RAM’in önemli olmadığı ve performans söz konusu olduğunda iPhone’un rakiplerini yenebileceği yönünde mesaj vermeye devam ediyor ve bunun doğru olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok iPhone sahibi, telefonlarında hiçbir zaman RAM eksikliği hissetmediklerini rahatlıkla söyleyebilir. Ama en son yapay zeka atılımı göz önüne alındığında, iPhone 16’da büyük bir RAM yükseltmesi bekleyenler hiç de az değil.

Ancak Apple GPT’nin cihaz içi özellikler sunması bekleniyor ve tahminler, özel, cihaz içi, üretken yapay zeka asistanlarının 12 GB ile 20 GB arasında herhangi bir RAM'e ihtiyaç duyacağını belirttiğinden dolayı iPhone 16 serisinin daha fazla RAM’e sahip olup olmayacağı önemli bir soru haline dönüştü.

Raporlar, özellikle cihaz üzerinde görüntü oluşturmanın 12 GB RAM gerektireceğini, dijital yapay zeka asistanlarının ise 20 GB belleğe bile ihtiyaç duyabileceğini söylüyor. Cihazdaki yapay zekanın akıllı telefonun depolama alanının önemli bir kısmının kullanılmasını da gerektireceğini söyleyen uzmanlar da var. Zira onlara göre depolama alanının yaklaşık %15’i sadece yapay zekaya ayrılabilir.

Apple, çözümü bulmuş olabilir

Aralık ayının ortalarına geldiğimizde ise Apple araştırmacıları bir araştırma makalesinde çığır açan bir yapay zeka keşfini ayrıntılarıyla anlattılar. LLM’lerin veya daha uzun adlarıyla büyük dil modellerinin sınırlı kaynaklara sahip mobil cihazlarda çalışmasını sağlayacak teknolojiler bulduklarını bildirdiler. Bu gelişme sadece iPhone 16 için değil, tüm iPhone modelleri için heyecan verici bir detay olabilir.

Araştırmacılar, ChatGPT gibi hizmetleri çalıştırmak için RAM yerine telefonun flaş belleğinden (yani depolama alanından) faydalanmanın yollarını buldular. Bu, Apple GPT’nin iOS 18 aracılığıyla piyasaya sürülmesinin ardından yalnızca iPhone 16’ya özel bir özellik olmayabileceği anlamına geliyor.

Bunun yerine Apple, yapay zekanın iPhone 15 ve iPhone 14 serisi de dahil olmak üzere daha eski cihazlarda çalışmasını sağlayabilir. En yeni iPhone 15 modelleri 6 GB RAM’e sahip. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, Galaxy S24, modele bağlı olarak 8 GB veya 12 GB RAM’e sahip olacak gibi görünüyor. Galaxy S24, Samsung’un cihaz içi yapay zeka özelliklerine sahip ilk telefonu olacak.

Apple’ın bu başarısı, halihazırda kullanımda olan iPhone’ların yanı sıra daha fazla RAM içeren iPad’ler ve Mac’ler de dahil olmak üzere başka pek çok cihazda da kullanılabilir.

Ayrıca bu gelişme, Apple’ın yeni teknoloji için telefona daha fazla RAM eklemek zorunda olmadığı anlamına da geliyor. Şirket, aradaki farkı telafi etmek için telefonun hızlı flaş belleğini kullanmak istiyor. Apple’ın teknolojisi, iPhone’un, iPhone’un fiziksel belleğinin iki katına kadar ihtiyaç duyan AI modellerini çalıştırmasına imkan tanıyabilir. Bu yüzden önümüzdeki yıl iPhone 16’ya büyük bir RAM yükseltmesi gelmezse, bunun yerine depolama yükseltmesi yapılması mümkün olabilir.