Aralık 2023 Windows raporu yayınlandı: Windows 10'un ezici üstünlüğü değişmiyor

Statcounter, Aralık 2023 Windows kullanım oranlarını açıkladı. Windows 11 halen beklenen sıçramayı yapamazken, Windows 10'un ezici üstünlüğü konusunda değişen pek bir şey yok.

Aralık 2023 Windows raporu yayınlandı: Windows 10'un ezici üstünlüğü değişmiyor

Her ayın başında olduğu gibi, bu ay da Statcounter, tarayıcılar hakkında yeni verileri gösteren raporunu yayınladı. Aralık 2023 raporu artık resmi web sitesinde görülebiliyor.

Statcounter’ın Aralık 2023 raporu, Windows 11 sürüm 23H2’nin kısa bir süre önce piyasaya sürülmesine rağmen işletim sisteminin pazar payının pek değişmediğini gösteriyor. Statcounter, internete bağlı yaklaşık her dört Windows PC'den birinin Windows 11 çalıştırdığını söylüyor.

Statcounter’ın bildirdiğine göre, Windows 11, Aralık 2023’te %26,63’ten %26,54’e gerileyerek kullanıcı tabanının küçük bir kısmını kaybetti.

İki yıldan kısa bir süre sonra kullanım ömrünün sonuna ulaşması planlanan Windows 10 ise yavaş bir şekilde kullanıcı kaybetmeye devam ediyor. Ancak yüz milyonlarca müşteri Windows 10’u kullanmaya devam ediyor. Windows 10, Kasım 2023’e kıyasla 0,56 puanlık bir düşüşle tüm Windows kullanıcılarının yaklaşık %67,46’sını elinde tutuyor.

Windows 11 ve beklenenden daha yüksek olan donanım gereksinimleri, ciddi bir pazar segmentasyonu yarattı. Yeni nesil Windows’un bu yılın sonlarında gelmesiyle beraber Microsoft’un zor bir karar vermesi gerekiyor. Bu yeni sürüm, ortaklarının pazar departmanlarının daha fazla cihaz satmasına yardımcı olabilir veya mevcut markaya bağlı kalarak daha fazla segmentasyonu önleyebilir. Son raporlara göre şirket henüz bu konuda tam bir karar vermiş değil.

Eski ve artık desteği sonlandırılmış Windows sürümlerine baktığımızda ise halen oldukça fazla kullanıcı sayısına sahip olduklarını görüyoruz. Windows 7 %3,34, Windows 8.1 %1,66 ve Microsoft'un on yıl önce desteklemeyi bıraktığı Windows XP %0,64 kullanıcı payına sahip. Windows 10 da Ekim 2025’te bu listeye katılacak, ancak Microsoft, kullanıcılara fazladan iki yıl boyunca ücretli genişletilmiş güvenlik güncelleştirmeleri alma olanağı tanıyacak. Microsoft’un bu hizmet için ne kadar ücret almayı planladığı henüz bilinmiyor, ancak Windows 10 desteğinin ve ücretli güncellemelerinin sona ermesi, fiyatı ne olursa olsun büyük bir sorun haline gelebilir.