Arka cebe sığan 6TB'lık SSD üretildi!

En fazla kapasiteyi sunan model olmayabilir; ama bu SSD'yi rakiplerinden ayıran önemli bir fark var!

Bu SSD çok farklı!

Sabit disk üreticileri, ulaşılması zor görünen 10TB sınırına ulaşmayı başarmış durumdalar. SSD üreticileriyse o kadar da geriden gelmiyorlar. Az bilinen Japonya merkezli bir firma olan Fixstars, bazı laptop'lara sığabilecek 6TB'lık SSD'sini ortaya çıkardı.

Normal bilgisayarlarda kullanılan 3,5 inç'lik modellerin aksine 2,5 inç'lik bir model olan SSD, daha küçük alanda daha çok veri depolayabiliyor. SSD-6000M içerisinde 540MBps okuma ve 520MBps yazma hızlarına ulaşabilen 15nm MLC flaş bellek kullanılıyor.

Aslında piyasada daha yüksek kapasiteli 2,5 inç'lik SSD'ler var. Geçen sene Kasım ayında Foremay'in tanıttığı 8TB'lık SATA 3 SSD sürücüsünün yanında, AmpINC ve Novachips, 8TB'lık modellerin sevkiyatına çoktan başlamış durumdalar.

Fixstars'ın duyurusunu farklı kılan ise, diskin genelde 15mm kalınlığında olan rakiplerine karşın, yalnızca 9,5mm kalınlığında olması. SSD-6000M'in Temmuz ayının sonlarına doğru ABD'de satışa sunulacağı bilgisi veriliyor. Fiyat konusunda şimdilik herhangi bir bilgi yok, ancak bu diskler için büyük ihtimalle yüklü bir miktarı gözden çıkarmanız gerekecek.

Bir sonraki adım ise Intel ve Micron'un önümüzdeki aylarda üreteceği 10TB'lık SSD'ler olacak. Samsung, SanDisk ve Toshiba gibi üreticiler, 3D NAND flaş gibi teknolojilerle bu sınırı da aşabilirler.

Okuyucu Yorumları